Hagyományőrzők

2022.03.20. 12:29

Szobrot állítottak Hangai Nándor plébánosnak, a pipázásáról elhíresült egykori ibafai papnak

Tizennyolcadik alkalommal rendezték meg Ibafán a Lassúsági Pipaszívó Versenyt.

Zs. K.

Pipa napot rendeztek Ibafán, szombat délután. A program keretében először felavatták azt a Pipamúzeum mellett felállított szobrot, amely Hangai Nándor ibafai papot ábrázolja. Benes László, Ibafa polgármestere felidézte a történetét, amely később ismertté tette a települést. 

 

 

Hangai Nándor plébános, a pipás pap 1864-től 1905-ig, 41 éven át szolgált Ibafán. Róla szól Roboz István újságíró híres verse, melyből később nyelvtörő mondóka, majd operett dal is lett. A tölgyfából készült szobrot Kovács Győző, a Nyugat-Mecseki Társadalmi Információs Ellenőrzési és Településfejlesztési Önkormányzati Társulás elnöke, Boda polgármestere leplezte le. 

 

Elmondta, a szobor létrejötte is része annak a támogatásnak, amely a társulástól származik. A szobor érdekessége, hogy nagy mérete ellenére egyetlen rönkből hozta létre Horváth-Béres János faszobrász. A Zselic közepén, egy úgynevezett lábon elszáradt tölgy törzséből faragta ki az ibafai papot a pipájával. A faszobrot Rosner Zsolt plébános áldotta meg, az eseményt pedig az Almamelléki Általános Iskola diákjainak műsora színesítette.

 

Ezután vette kezdetét a XVIII. Ibafai Lassúsági Pipaszívó verseny, amelyre ezúttal 15-en neveztek, köztük négy hölgy.

 

 

A szabályokat Kriván László ismertette: mindenki egyenlően kap három gramm dohányt, pipát, két szál gyufát, tömőfát, és az nyer, aki ezt a mennyiséget a legtovább tudja szívni. A szabályok szerint akinek a pipája nem gyullad meg, vagy verseny közben kialszik, az kiesik. A csapatok Dombóvárról, Szigetvárról és Pécsről érkeztek, az ibafai csapat ezúttal sajnos nem lett teljes betegségek miatt, így a helybeliek most egyénileg mérettették meg magukat.

 

Miután mindenkinek kiosztották a kellékeket, azután öt perc felkészülési idő következett, majd egy perc alatt kellett meggyújtani a pipákban lévő dohányt, innen pedig élesben ment a verseny.

 

 

Benes László polgármester, bár korábban mindig a pipaszívók között ült, a rekordja 1 óra pár perc, most átadta a helyét Kriván Lászlónak, aki eddig 17 ibafai pipaszívó versenyt vezényelt le. 

 

Mint a községvezető elmondta, az ibafai rekorder, (2 óra 20 perccel) Sziber János most is asztalhoz ült. Sziber Józsefné szintén, ő 2013-ban, október 13-án, a 13-as asztalnál világbajnok lett a poznani (lengyelországi) pipaszívó világversenyen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!