A múlt bűnügyeit kutatja

2022.03.02. 11:30

Történelmi krimi is készült az egykori ügyvéd könyve alapján

Dr. Csere Péter az Írórezidencia program keretén belül végzett kutatást a levéltárban. A büntetőjogász korábban Hasfelmetsző Jackről is írt, ezúttal egy pécsi polgármester és hadügyminiszter után kutatott.

Mohay Réka

– Hogy lesz egy büntetőperes ügyvédből író? 

– Már gyerekként gondoltam rá, hogy író leszek. Diákként színdarabot írtam, illetve egy parodisztikus hős­eposzban örökítettem meg egy igazságtalan iskolai intézkedéssel szemben tanúsított ellenállásunkat. Édesapám történelemtanár volt, a családban sok volt a jogász is. Sok év ügyvédi munka után fordultam az íráshoz, mely nyugodtabb életet tesz lehetővé. 

 

– Könyveiben jogász szemmel nézi a történelmi eseményeket? 

– Igen, Tisza István meg­gyilkolásáról szóló könyvemben például bemutatom, a körülményekből kiolvasható, nem lehetett spontán gyilkosság, egyértelmű a szervezett hatalmi háttér. Ha nem ölik meg, Trianon és az ország sorsa is egészen másképp alakulhatott volna. Ebből 2016-ban egy oknyomozó történelmi krimi köntösébe bújtatott ismeretterjesztő film is készült. 

 

– Kire irányult pécsi kutatása? 

– Linder Béláról kerestem dokumentumokat, aki 1918-ban a Károlyi-kormány idején kilenc napig hadügyminiszter, később pécsi polgármester volt. Keveset hallani róla, pedig kulcsember volt, rövid tisztsége alatt visszafordíthatatlan folyamatokat indított el. Az első világháború végén feloszlatta a hadsereget. Béketörekvésként állították be, de az ország védtelenné vált, az ellenséges csapatok így könnyedén megszállták a mai határokon kívülre került területeket, Trianon során így könnyebb volt elszakítani ezeket. A megszállók tömeges atrocitásokat, gyilkosságokat hajtottak végre az itteni magyarok körében. 

 

– Milyen eredményekre jutott? 

– A korról sok forrást találtam, Linderről viszont keveset, azonban a hiányzó információ is információ. Úgy tűnik, eltüntethették az iratokat a kommunista időszakban. A levelezések nyomát ugyanis megtaláltam az iktatókönyvekben, de a konkrét iratokat már nem. Mindenesetre az itteni kutatás megalapozta a készülő könyvet. 

 

– Pécsen korábban is járt már ? 

– Gyerekként nyaranta gyakran jöttünk a városba, édesanyám barátnőjéhez. Emlékszem, az egykori Balokány-strandon tizenhárom évesen tizenhárom kilométert úsztam egyhuzamban. Nem véletlenül, hiszen abban az időben még úgy volt, hogy úszó leszek, de rájöttem, unnám ugyanazokat a mozdulatokat ismételni. Most a Zsolnay Negyedben szálltam meg az Írórezidencián, nagyon tetszett ez a környezet. Annál is inkább, hiszen mindig fontos volt számomra, hogy mi vesz körül. 

 

Tisza Istvánról szól első kötete

Dr. Csere Péter 1956 októberében született Győrben, a forradalom kitörését megelőző napokban. Az események közepette a kórházi adminisztráció is szünetelt, így születésének pontos napja máig ismeretlen. Sokáig büntetőperes ügyvédként dolgozott Budapesten. Jogász szemmel vizsgálja a történelmi eseményeket, legendás bűnügyeket és nemzeti tragédiákat. Első kötete, mely 2013-ban jelent meg, Gróf Tisza István meggyilkolását mutatja be. Csere Péter gyűjti a történelmi vicceket, saját és környezete szórakoztatására. Nős, felesége erdélyi származású, két ikerlányuk van. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!