Bírsággal is járhat

2022.04.26. 08:52

A parlagfű ellen már most is védekezni kell

Itt a tavasz, eljött a parlagfű elleni védekezés ideje, ami a leghatékonyabb a kultúrnövény kelése előtt, vagy állománykezeléssel, a gyomnövény 2–4 leveles állapotában.

W. K.

Fotó: AS

– A jelenleg is folyó vegyszeres gyomirtási munkák hatékonyságát nagyban befolyásolja az ebben az időszakban lehulló bemosó csapadék mennyisége – tájékoztatta lapunkat a Baranya Megyei Kormányhivatal. Kiemelve, hogy a jogszabályi előírás szerint „a földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani”. Ha a helyszíni ellenőrzés során megállapítják, hogy a földhasználó nem akadályozta meg a parlagfű-virágbimbó kialakulását, a hatóság megindítja az eljárást. 

Fontos tudni, hogy szigorodtak a tavalyi évtől az előírások – eszerint ha parlagfűvel fertőzött területről bejelentés érkezik, azt a hatóság köteles öt napon belül érdemben kivizsgálni. További szigorítás, hogy minden olyan kultúrnövénnyel borított területen el kell rendelni a köz­érdekű védekezést, ahol a felületi parlagfű-borítottság meghaladja a 30 százalékot, függetlenül a kultúrnövény tőszámától. 

A kényszerkaszálás és minden ezzel kapcsolatos hatósági feladat költsége a védekezést elmulasztót terheli, továbbá növényvédelmi bírság kiszabására is sor kerül. 

– Tavaly a Baranya Megyei Kormányhivatal szakemberei a parlagfűvel szennyezett területek felderítése érdekében közel 20 ezer kilométert tettek meg, különös figyelemmel a régebben már fertőzött területekre, továbbá három alkalommal légi felderítést is végeztek – közölték. A helyszíni ellenőrzések során felvett 210 jegyzőkönyv alapján minden esetben – összesen közel 200 hektárt érintően – hatósági eljárás indult. Köz­érdekű védekezést összesen 104 alkalommal rendeltek el, amely során a földhasználók a gyommentesítési kötelezettségüknek önkéntesen eleget tettek, így kényszerkaszálásra egyszer sem került sor. A hatóság 95 esetben szabott ki növényvédelmi bírságot, összesen közel ötmillió forint összegben. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!