Ebrendészet

2022.04.10. 13:10

Befogják a kóborló kutyákat a közterületekről

Számos településen és városban okoznak problémát a kóbor kutyák, amelyek sok emberben félelmet keltenek.

Zs. J.

Fotó: Löffler Péter

 A napokban Mágocs önkormányzata a város közösségi oldalán egy rövid közleményt jelentetett meg, miszerint a kóborló, gazdátlan ebek már hosszú ideje problémát jelentettek a városban, ezért lépniük kellett. Áprilistól ebrendészeti szolgáltatást vezettek be a településen. 
 

A szolgáltatás tartalmazza a kóbor, mikrochip nélküli kutyák, valamint gazdátlan macskák összegyűjtését, illetve az elhullott állatok elszállítását a komlói ebrendészeti telepre. Mint az önkormányzat közölte, a mágocsi ebrendészt, vagyis a gyepmestert a 30/586-4637-es telefonszámon lehet elérni hétköznapokon, valamint szabad- és ünnepnapokon 8–20 óráig. Ilyenkor a bejelentőnek meg kell adnia a nevét, címét, telefonszámát, továbbá azt, hogy a kóbor állatot hol látta, az állat pontos leírását, milyen fajta, milyen színű, mintázatú és milyen méretű. 
 

A bejelentést követően a gyepmester legkésőbb 24 órán belül megkísérli a kóbor állat befogását, ha sikertelenül jár, úgy 24 órán belül ismételten megpróbálja az állat befogását. 


Azt is közölték, ha a kóbor állat közintézmény száz méteres körzetében van, vagy a lakosságra fenyegetést jelent, az állat befogását rögtön megkísérli a gyepmester, de legkésőbb négy órán belül. Ha a kóbor állat magánterületen van, akkor az adott terület tulajdonosának kérésére a befogást megkísérli, akkor, ha a tulajdonos beengedi az ingatlan területére. A gyepmester a magánterületen lévő kóbor állatot is befogja, ha azt a hatóság elrendeli. 
 

 

Utcai fórumokat is tartanak

 

Különböző témákban tart kiemelt ellenőrzéseket a Pécsi Közterület-felügyelet áprilisban, így a behajtási engedélyek ellenőrzését, esővíz-elvezetőket, a köztisztaságot, illetve a közterületeken történő szeszesital-fogyasztást is ellenőrzik. A felügyelet kiemelte, hogy az ellenőrzések fókusza a kutyatartás ellenőrzésére irányul, de számos pécsi helyszínen tartanak utcai fórumokat is ezzel kapcsolatban. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!