Áramütést is okozhatnak a rossz telefontöltők

2022.04.19. 12:31

Hajszárítókat, kenyérpirítókat, hosszabbítókat is vizsgálnak a későbbiekben még az év során

W. K.

Fotó: Frank Yvette

A mobiltelefonok, okoseszközök napjainkban már szinte minden háztartásban megtalálhatók, csakúgy, mint az ezekhez nélkülözhetetlen akkumulátortöltők. Tavaly az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakemberei a vizsgált húsz termékből tizenkettőt áramütés-veszélyesnek találtak, és az idei, nemrég zárult ellenőrzés is hasonló eredményt hozott.

Miután az akkumulátortöltők folyamatos igénybevételnek vannak kitéve, vezetékük viszonylag könnyen megsérülhet, és ilyen esetben újat kell venni. Többek közt ezért is igen élénk a kereslet az áruféleség iránt – ennek megfelelően a széles kínálatban kaphatók olcsó, gyakran silány minőségű termékek is.  

– A tápegységekkel szemben alapvető elvárás, hogy a táphálózati és a törpefeszültségű részek megfelelően legyenek elválasztva. A szigetelés villamos szilárdsága, folytonossága mellett kiemelten fontos az is, hogy a vezető részek egymástól biztonságos távolságban helyezkedjenek el. A nem megfelelő szigetelés miatt a veszélyes táphálózati feszültség a törpefeszültségű részekre kerülhet, ekkor a töltővezeték végének vagy a töltött készüléknek a megérintése is áram­ütést okozhat – hangsúlyozza az ITM.

Az idei hatósági ellenőrzés az USB-csatlakozóval szerelt töltőkre irányult. A szaktárca tájékoztatója szerint az ellenőrzött húszból tizenkettő nem tett eleget a követelményeknek – a kifogásolt termékek elégtelen szigetelésük miatt áramütést okozhatnak, egy esetben ezt még a csatlakozódugó előírtnál kisebb mérete is tetézte. A fogyasztóvédelmi hatóság a veszélyes terméket levetette az üzletek polcairól, megtiltotta további forgalmazásukat. 

Egyúttal felhívják a figyelmet arra, hogy a töltők esetében is célszerű kerülni a piacokat, alkalmi árusokat, lehetőség szerint szaküzletben vásároljunk, és magyar nyelvű használati utasítással rendelkező terméket válasszunk. Az elektromos eszközök kiemelt vizsgálata az év hátralévő részében is tovább folytatódik: 2022-ben egyebek mellett a hajszárítókat, vízforralókat, párologtatókat, kenyérpirítókat és hosszabbítókat veszik górcső alá.

Címkék#figyelem

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!