Jogos a kérdés

2022.04.25. 18:29

Mi jár másodállás után, és özvegyként?

Fotó: Bencsik Ádám

Gyakori olvasói kérdés lapunk nyugdíjas oldalához, hogy miként veszik figyelembe a nyugdíjszámításnál a másodállásban eltöltött időt.

Nos, a társadalombiztosításról szóló törvény szerint az öregségi nyugdíj összegét, miként azt oldalunkon egy másik cikkben alaposabban kifejtettük, 1988. január 1-től a főfoglalkozás keresetének a havi átlaga alapján kell megállapítani. Bár a mellékfoglalkozásból származó keresetből is levonják mindenkor a nyugdíjjárulékot, azt csak akkor és részben lehet beszámítani a nyugdíjba, amikor a főfoglalkozás is részmunkaidejű.

Az özvegyi nyugdíjjal ugyancsak sokan nincsenek tisztában. A halálesetet követő egy évben ideiglenes özvegyi nyugdíjat kaphat az érintett (legyen az férfi, vagy nő), az elhunyt nyugdíjának 60 százalékát, ha maga is nyugdíjas, vagy egészségi állapota legfeljebb 50 százalékos, vagy két árvát nevel. Ha rendelkezik saját nyugdíjjal, a további évekre már csak 30 százalékot kap. És fontos tudnivaló, hogy az özvegyi nyugdíj nem jár automatikusan, igényelni kell! 
 

Címkék#nyugdíjas

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!