A munkába visszatérő kismamákat is segítik

2022.04.27. 14:00

Ötven év felett is esélyt kaphat az álláskereső

Csaknem 2,1 milliárd forintos támogatással, uniós forrásokból segítik az 50 év feletti munkanélküliek, illetve a gyesről vagy gyedről visszatérő kismamák, az inaktív álláskeresők foglalkoztatását.

Radnai Balázs

Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

A Baranya Megyei Önkormányzattól kapott információink szerint a 2022 és 2028 között zajló program a megye egészére jellemző fejlettségbéli különbségek kezelését hivatott segíteni. 
 

A megyei önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretéből finanszírozott projekttel közös munkára és megvalósításra hívja Baranya legfontosabb szakmai és gazdasági képviseleteit, a járási székhelyek önkormányzatait, a Pécsi Tudományegyetemet, a Dél-Dunántúli Fejlesztési Zónát és a foglalkoztatási célokban érintett civil szervezeteket. 
Lapunk értesülései szerint a Baranya Megyei Kormányhivatal konzorciumi partnerként a megyei és járási foglalkoztatási rendszerek révén nyújt majd segítséget az önkormányzatnak a célcsoport feltérképezésében és az érintettek támogatásba vonásában. 
A megyei helyhatóságtól megtudtuk, hogy Baranyában tavaly ősszel egyszer már sikerrel zárult egy hasonló, 2,7 milliárd forintos támogatással megvalósuló program. 
 

– Legutóbb több mint ezer fő tartós foglalkoztatása valósult meg, javítva ezzel a megye foglalkoztatási helyzetét, kiemelt tekintettel a Covid–19 vírus okozta munkaerőpiaci nehézségekre is – értékelte az elmúlt év hasonló programját Őri László, a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke. 
 

 

A járadéknak vannak feltételei

Azok az állásukat elvesztett munkavállalók igényelhetik 2022-ben az álláskeresési járadékot, akik az igényléstől számítva visszamenőleg három évben legalább 360 napot dolgoztak, vagy rendelkeznek jogosultsági idővel. A jogosultsági idő nem más, mint az az időtartam, amikor a munkavállaló folyamatos munkaviszonnyal rendelkezik, hossza pedig a ledolgozott napok száma. A jogosultsági időbe beletartoznak azok az esetek is, ha egyéni vagy társas vállalkozásban dolgozott, illetve ha közfoglalkoztatott volt. 
Az álláskeresési járadék nem csak akkor igényelhető, ha a munkaadó mond fel vagy a felmondás közös megegyezéssel születik, hanem abban az esetben is, ha a munkavállaló bontja fel a munkavégzésre vonatkozó szerződését. 
 

Akár vállalkozóvá is válhatnak

Azok a vállalkozószellemű álláskeresők is kaphatnak segítséget, akik nem munkát keresnek, hanem életképes ötletük van, tőkéjük azonban nincsen saját vállalkozás indítására. A Baranya Megyei Kormányhivatalnál legalább egy hónapja nyilvántartott álláskeresők 1.500.000 forint vissza nem térítendő tőketámogatásra és hat hónapon keresztül a kötelező legkisebb munkabérnek megfelelő mértékű, vagyis havi 200 000 Ft/hó vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak. Az egyszeri tőkeinjekció illetőleg a hat hónapig folyósítható összeg külön-külön és egyben is megpályázható. A „Vállalkozóvá válás támogatása” pályázat dokumentációja a lakhely szerint illetékes járási kormányhivatalnál érhető el. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!