Fő a biztonság!

2022.05.28. 20:00

A kondiparkokat még az iskolai szünet előtt tüzetesen vizsgálják

Kiemelten ellenőrzi a szabadtéri kondi- és fitneszparkokat a hatóság még az iskolai nyári szünet kezdete előtt Baranyában, az ezeken a helyeken elérhető sporteszközök ugyanis fokozott veszélyt jelenthetnek, ha állapotuk nem megfelelő.

DN

Fotó: Bencsik Ádám

Kiemelt figyelmet fordít a családok szabadidős tevékenységének biztonságára a fogyasztóvédelmi hatóság, éppen ezért az idei évi ellen­őrzési programban is fontos elemként jelenik meg a kültéri, szórakozási célú sporteszközökkel kapcsolatos vizsgálat. 
 

A Baranya Megyei Kormányhivatal adatai szerint megyénkben az elmúlt évben 19 helyszínen összesen 155 eszközt ellenőrzött a hatóság, amelyek közül 36 esetben találtak kifogásolnivalót. – A tavalyi esztendő tapasztalta – azaz a nem megfelelő eszközök magas száma – is azt mutatja, hogy a nyári szünet előtt mindenképpen szükséges ezeknek a népszerű, sokak által használt kültéri eszközöknek a vizsgálata, ezért a hatóság a májusi és júniusi hónapokban kiemelt ellenőrzésbe kezd – közölte a kormányhivatal. Kiemelve, hogy a szabadtéri kondi- és fitneszparkokban mindenki számára hozzáférhető sporteszközök fokozott veszélyt jelenthetnek, amennyiben szerkezeti kialakításuk, stabilitásuk, üzemeltetésük, illetve esetleges javításuk nem megfelelő. 
 

Az ellenőrzéshez szükséges információkat a szakemberek a települések jegyzőitől kérik, akik tájékoztatást tudnak adni arról, hogy üzemeltet-e az önkormányzat ilyen, szórakozási célú sporteszközöket. A hatóság azt vizsgálja, hogy az eszköz rendelkezik-e érvényes megfelelőségi tanúsítvánnyal, az előírt tartalmú adattáblával, valamint, hogy az üzemeltető eleget tett-e a háromévenként kötelező műszaki vizsgálatra vonatkozó kötelezettségének. – Biztonságosságot érintő jogsértés – például nem érvényes vagy lejárt megfelelőségi tanúsítvány – esetén a fogyasztóvédelmi munkatársak a helyszínen korrekciós intézkedésre, az eszközhasználatot megakadályozó azonnali lezárásra szólítják fel az üzemeltetőt – hangsúlyozta a témával kapcsolatban a Baranya Megyei Kormányhivatal. 
 

Indokolt a rendszeres ellenőrzés 

 

A kondiparkok ellenőrzésére a 2020-as év végén kapott hatáskört a fogyasztóvédelmi hatóság – 2021 tavaszán a szakemberek el is végezték az első ellenőrzéseket. Ilyen sportolásra alkalmas parkokat már hazánk minden részében találni, még a legkisebb településeken is. 
 

A hatóság munkatársai tavaly összesen több mint félezer helyszínen jártak szerte az országban. Mintegy ötezer kültéri sporteszközt ellenőriztek, ezek kétharmada, több mint 3200 darab nem felelt meg maradéktalanul az üzemeltetési előírásoknak. A biztonságot érintő hiányosságok miatt közel ezer eszköz használatát ideiglenesen meg is tiltották, ezek a mulasztások pótlása után újra üzemelhettek. A fogyasztóvédelmi hatóság úgy látja, hogy az évente ismétlődő ellenőrzések minden bizonnyal jogkövető magatartásra késztetik majd az üzemeltetőket. A rendszeres fogyasztóvédelmi jelenlét várhatóan a problémás esetek számának csökkenéséhez vezet – az idei vizsgálatok ebben a hónapban indulnak. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!