Megtanulják pár hét alatt

2022.05.25. 11:30

A legnépszerűbb netes programok és játékok az idősebbek körében

Vajon mire a legkíváncsibbak a világháló rengetegében az idősebb emberek? Erről kérdeztük meg Morvai Leventét, a Charter Informatika ügyvezetőjét, aki az első PC-k bejövetelétől, közel három évtizede foglalkozik idősek számítástechnikai oktatásával, okostelefonok, laptopok korhoz passzoló használatával.

Mészáros B. Endre

Fotós: Shutterstock

Fotós: Shutterstock

– Mi döbbenti rá leginkább a 60 pluszosokat, hogy pótolni valójuk van informatikai ismeretekből? 
– Ehhez érzelmi töltés kell, például gyerekek, unokák elköltözése, hogy a rendszeresen ingyenes kommunikáció megvalósuljon. Kezdetben ennek megfelelően a Skype-használat volt a fő irány, de ma már szinte minden vonalon az okostelefon működése jelenti a fő tananyagot. 

– Hogy zajlik egy ilyen tanfolyam? 
– Gyakorlatilag mindegy, hogy milyen hardverrel – okostelefonnal, PC-vel, tablettel, vagy laptoppal – érkezik valaki. Itt jegyzem meg, az eszközöket a családtagok szerzik be, így a leggyakoribb megoldás, hogy a fiatalok lecserélt okostelefonja (az érkezők háromnegyedénél ez az eszköz), elavultabb tabletje, laptopja vándorol az idősebb családtagokhoz. Az oktatás pedig kis csoportokban zajlik és nulláról egy-két hónap alatt heti két oktatással az alapokat bárki készségszinten elsajátíthatja. És itt kiemelnék egy fontos tényezőt. A idősek többsége attól fél, hogy elrontja a készüléket, ha valamit rosszul csinál. Nos, a felhasználói programok úgy vannak kialakítva, hogy ez szinte lehetetlen, maximum elállíthatnak beállításokat, ami gyorsan korrigálható. 

– Mi a fő tudásigény? 
– Egyértelműen a Facebook kezelése. Mert az idősebb generáció ki van éhezve személyes információkra. Olyan ez, csak sokkal szélesebb térben, mint amikor régen az idősebb asszonyok a faluban kiültek a ház elé az utcán és egymással átbeszélték, hogy kivel mi történt a környéken. Mert a Facebook ezen túl a rokonokról, barátokról, ismerősökről is rengeteg új hírt lehoz. Egyébként 40 évnél van egy határvonal, az ettől idősebbek a közösségi háló fő használói, a fiatalabbak pedig, mivel nem szeretnék, ha a szülők tudnák, hogy hol bóklásznak a neten, inkább a TikTokot, a Twittert, az Instagramot és a chatelést kedvelik. 

– És az e-mailezés? 
– Érdekes módon az idősebbeknek ez nagyon nem jön be, többnyire mégis kénytelenek elsajátítani a működését, mert rengeteg külső infó és családi üzenet így érkezik hozzájuk, sőt a szolgáltatók is egyre több közérdekű dolgot így továbbítanak. 

– Mi a helyzet a netes pénzügyek intézésével? 
– Ez ugyancsak került terület, bizalmatlanok az idősebbek a gépi pénzfizetéssel szemben. Megtanulják, de nem gyakorolják, nincsenek még rákényszerülve. Persze a vásárlásoknál a házhoz szállítási díj is lehet némileg visszariasztó. Az ilyen nagyobb tételek megvételét inkább a gyerekeken keresztül intézik. 

– És a videómegosztó csatornák? 
– Az nagyon megy az okostelefonon is a körükben, érdekes rövid tartalmakat keresve. A streamingelés viszont még nem trendi, a filmeket inkább a tévén át nézi ez a korosztály, a klasszikus nagy képernyős élmény miatt. 

– Mi a különbség a férfi és a női érdeklődést illetően? 
– Az idősek körében az okostelefonok 80 százalékát nők használják. Családon belül pedig többnyire a pároknak csak az egyik tagja sajátítja el az eszközkezelés lényegét. Így pedig a családi kommunikáción túl (itt a Skype helyét mindinkább átveszi a Messenger) még egy igen fontos terület futott fel: a főzés, a netes receptek. 

– Milyen szintű gép kell mindehhez? 
– Az olcsóbb forintos okostelefonok már alkalmasak az alap­igények kielégítésére. S itt említeném meg, azért ez a generáció is használ játékprogramokat. Például a két kedvenc a sudoku és a pasziánsz, meg más memória- és logikai játékok. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában