A Mecseki Kisvasút idén is várja az utasokat

2022.05.08. 19:16

Hatvan éve robog a csaknem hatszáz méteres szakaszon a kicsik és nagyok kedvence

Palotás Péter (Forrás: Pécsi Újság.hu)

Fotó: AS

A Muki becenevű Mecseki Kisvasút 1962 óta járja a Pécsi Állatkert és a Dömörkapu közti 570 méteres távot. Az elmúlt hatvan évben megszámlálhatatlanul sok utasa volt a szerelvénynek, és bár napjainkban már nem működik egykori célállomása, a vidámpark, továbbra is nagy népszerűségnek örvend a mesefigurákkal díszített vonat. Nyáron három turnusban napközis táborba is várják a gyerekeket.

Vidám lurkóktól volt hangos a közelmúltban a Mecseki Kisvasút, a kicsik és a nagyobbak is örömmel zötykölődtek a komótosan zakatoló szerelvényen. Utazás közben pedig igazi vasutasnak érezhették magukat, hiszen zászlókkal és forgalomirányító tárcsákkal adhattak jelzést a masinisztának, és persze vasutas sapkát is húzhatnak.

A kisvasút 1962. augusztus 20-án szállított először utasokat a mindössze 570 méteres, kanyargós szakaszon, amely az állatkertet és a vidámparkot kötötte össze. Sokak bánatára utóbbi már hosszú ideje nem működik, a területét gyakorlatilag teljesen visszavette a természet.

Néhány évvel ezelőtt annak is reális esélye volt, hogy egy időre leáll a Muki becenévre hallgató szerelvény, hiszen az állatkert felújítása miatt zárva tartott, emiatt pedig alaposan megcsappant az utaslétszám. Andróczi István, a Mecseki Kisvasútért Alapítvány (és nem mellékesen a mozdony vezetője) azonban társaival együtt nem adta fel, ennek köszönhetően pedig sikerült átvészelni ezt a nehéz időszakot. Mostanra pedig ismét népszerű programmá vált a kisvonatozás.

Andróczi István lapunk érdeklődésére elmondta, május 1-től már mindennap közlekedik a szerelvény 10 és 18 óra között. A pályát, a mozdonyt és a kocsikat folyamatosan karbantartják, de jelentősebb beruházás, így a nyomvonal meghosszabbítása sajnos a közeljövőben nem várható.

Akárcsak az elmúlt években, idén is napközis nyári tábort szervez a Mecseki Kisvasutat működtető alapítvány. A turnusok június 29-én, július 11-én és augusztus 8-án kezdődnek, és hat napig tartanak. Jelentkezni, illetve bővebb információt kérni a 20/355-4641-es telefonszámon, illetve a [email protected] e-mail-címen lehet.

Címkék#kisvasút

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!