Mi lesz velünk télen?

2022.05.08. 10:01

Az energiaellátás problémái kerültek terítékre az MCC pécsi központjában

Az európai energiaellátás kihívásairól tartott előadást a Mathias Corvinus Collegium (MCC) pécsi központjában Litkei Máté, az MCC Klímapolitikai Intézetének igazgatója.

Mohay R.

Fotó: Nagy Laura

Az előadáson elhangzott, az Európai Bizottság 2021 nyarán európai zöld megállapodás néven ismert javaslatcsomagot fogadott el, hogy Európa világelsőként klímasemleges kontinenssé váljon. Eszerint az Európai Unió éghajlat-, energia-, közlekedés- és adópolitikája révén 2030-ra legalább 55 százalékkal csökkentheti a nettó üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest. 

E megfogalmazott célok következtében gyengülő piac és a koronavírus-járvány mentén kialakuló csökkent kereslet azt eredményezte, hogy az energiaszolgáltatók nem termeltek annyi energiát, mint korábban. Mindenki arra számított, a visszaállás fokozatos lesz, de nem így történt. Ez hirtelen megugró kereslethez, így energiahiányhoz vezetett. Oroszország a korábban lekötött hosszú távú szerződéseken túl nem volt hajlandó gázt eladni, a világpiaci ár megemelkedett.

Az előadó elmondta, az EU orosz gáztól való függetlenedése, mint cél, a zöld megállapodás elfogadásakor logikus lépésnek tűnt, de felmerül a kérdés, mely zöld energiahordozók tudják biztosítani az energiaellátást rövid időn belül.

Ha az EU bevezeti az Oroszországgal szembeni gázellátásra vonatkozó szankciókat, sok tagország energiaellátása kritikussá válik. Az EU Egyesült Államokkal kötött cseppfolyósított földgáz szerződésben foglalt mennyiség a tagországok energiafogyasztásának csak harmadát fedezi. A nap- és szél­energiát hasznosító erőművek nagyban függnek az éghajlattól és az időjárástól, az energia megőrzése sem biztosított.

– Ha az orosz–ukrán konfliktus folytatódik és az orosz gázellátás a szankciók miatt akadályokba ütközik, beláthatatlan következmények várhatók. Ha az energiapiac nem változik, az Egyesült Királyságban például az emberek 40 százalékát érintheti az energiaszegénység, amely azt jelenti, télen választani kell élelmiszer és rezsi között. Magyarországon a rezsicsökkentésnek és a benzinár­stopnak köszönhetően a lakossági terheket egyelőre nem növeli jelentős mértékben az energiaválság – mondta el Litkei Máté.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!