Gyász

2022.05.18. 18:49

Elhunyt a régész, aki megtalálta Janus Pannonius sírját

Életének 79. évében, 2022. május 15-én elhunyt Kárpáti Gábor régész, számos Pécsen és környékén végzett régészeti feltárás szakmai vezetője. Kárpáti Gábor találta meg Janus Pannonius feltételezett sírját 1991-ben, a pécsi székesegyház altemplomában, továbbá 2000-ben, a Cella Septichorán folytatott ásatásokon előkerült, Jézus nevének kezdőbetűiből formált bronz krisztogramot - olvasható a Pécsi Egyházmegye honlapján.

bama.hu (forrás: Pécsi Egyházmegye)

Kárpáti Gábor 1943-ban született Komlón. A prágai Károly Egyetemen szerzett régész-politológus diplomát, és kitűnő nyelvtehetségének köszönhetően egyetemi évei alatt tanult meg a csehen kívül olaszul, angolul, németül, lengyelül, és spanyolul. Polihisztor műveltségére jellemző, hogy két egyetem (PTE, MOME) több karán is oktatott régészetet, művészet-, valamint építészettörténetet.
 

Harminc éven át, egészen a 2005-ben történt nyugdíjazásáig a pécsi múzeum régész munkatársaként végzett feltárásokat Pécsen és környékén. Neve szinte minden jelentős baranyai régészeti területen, vagy műemlék helyreállításánál feltűnik. Szakterülete a középkor volt, emellett sok római kori és újkori lelőhelyet is feltárt.
 

Nevéhez számos egyházi lelet feltárása fűződik, egyebek mellett a pécsváradi erődített monostor ásatása, Pécsen a karmelita kolostor, a ferences kolostor szentélye, a pálos kolostor, a Szent Ágoston-kolostor és templom feltárása.
 

Kárpáti Gábor találta meg Janus Pannonius feltételezett sírját 1991-ben, a pécsi székesegyház altemplomában, továbbá 2000-ben, a Cella Septichorán folytatott ásatásokon előkerült, Jézus nevének kezdőbetűiből és attribútumaiból formált, bronzba öntött krisztogramot is, mely azóta a Pécsi Egyházmegye egyik jelképe lett.
 

Kárpáti Gábor Pécs városáért végzett munkásságát Pro Urbe-díjjal ismerték el. Temetéséről később intézkednek. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában