Mohácsi utcabálról jött a hír

2022.05.26. 11:30

Haladnia kellett a korral a negyvenéves Asterix zenekarnak

Negyven esztendeje annak, hogy megalakult az Asterix együttes, amely azóta is jelen van a különböző színpadokon. Egykor báli, parti zenekarként kezdték, az idők során pedig koncertzenekarként is bizonyítottak. Nemrégiben pedig Mohácson is felléptek és megmutatták milyen bulit is tudnak csinálni.

Máté B.–Pucz P. (forrás: Mohácsi Újság.hu)

A ma negyvenes, ötvenes éveiben járó mohácsiak jó részének a fiatalsága jut eszébe, ha meghallja az Asterix együttes nevét. A 80-as évektől ugyanis kétségkívül ők nyomták a legjobb bulikat, kiváló hangulatot teremtve az akkor még ütött-kopott mohácsi művelődési házban rendezett bálokon. 

– Alapítója voltam az Asterix Live Music Band elődjének – emlékezett vissza a hőskorra Boda István, az együttes gitárosa. – Szinte gyerekek voltunk, nem sejthettük, meddig jutunk el. Baranyában szinte minden településen játszottunk, régebben az a szöveg terjedt el, hogy ha valaki elkiáltotta magát, bál lesz az Asterix közreműködésével, akkor elkezdtek gyülekezni az emberek, végül minden hétvégi rendezvényen hatalmas tömeg gyűlt össze. 

– Milyen elvek alapján szokták összeállítani a műsorukat? 
– Egyrészt demokratikus alapon, a zenésztársakkal egyeztetve szoktunk készülni a bulikra. Soha nem tudtuk összeszámolni, mennyi számot ismerünk. Több ezer dalról lehet szó. A közönség igényeit is mindig szem előtt szoktunk tartani. Angol, német, olasz, francia, de még portugál szövegű dalokat is játszunk. Ma már azért sokkal könnyebb kottákhoz, szövegekhez hozzájutni. 

– Egykoron, ha felpakoltak a színpadra, hamarosan indulhatott is a tánc. Mégis próbáltak továbblépni? 
– A baranyai nyilvános bálozásból mint fő profilból továbbléptünk. A 2000-es évektől felkaptak minket különböző rendezvény- és konferenciaszervező cégek, akik a mai napig is az ország különböző pontjaira szerveznek nekünk fellépéseket. Léteznek önálló dalaink is, ezzel is tágítottuk a lehetőségeinket. 

– Egy idő óta női énekessel is dicsekedhetnek. 
– Haladnunk kellett a korral, egy női énekhanggal még szélesebbé vált a zenei tárházunk. 

– Akad személyes kedvence azok közül, akiknek a dalait játszani szokta? 
– Az egyszerű, de igényes szerzemények állnak közel a szívemhez, lelkemhez, melyeknek egyedi íze, energiája van. Ha egy konkrét bandát kellene említenem, akkor a Dire Straits lenne. Mark Knopfler stílusa engem egykor megérintett, azóta sem enged el. Léteznek különböző zenei stílusú műsorblokkjaink, így mindig tudunk idomulni a közönség igényeihez. Szerencsére a társaim mind képzett muzsikusok, szinte bármit képesek vagyunk feldolgozni. 

Mi alapján választották ki a nevet?

A névválasztás sok együttesnek okozott gondot a zenészvilágban. Erre a mohácsi kötődésű Asterix egyszerű megoldást választott. Egy francia képregény főszereplőjét találták a legalkalmasabb név­adónak, mert a főhős kicsi volt, de erős. Magukat is ilyennek képzelték el, amikor még alig léptek ki az általános iskola kapuján, illetve megkezdték gimnáziumi tanulmányaikat. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!