A hagyomány folytatódik

2022.05.20. 11:29

Ismét megrendezik a fogyatékkal élők búcsúját Máriagyűdön

A pandémia miatti két év kényszerű kihagyás után e hét pénteken ismét megrendezik a fogyatékkal élők búcsúját Máriagyűdön. A nap folyamán színes programkavalkád várja a résztvevőket a kegyhelyen.

W. K.

Fotó: Laufer László

A koronavírus miatti két év kényszerű szünet után május 7-én tartotta hagyományos gyalogos máriagyűdi zarándoklatát a Pécsi egyházmegye. Pécsről nagyjából ezren indultak kora reggel a baranyai megyeszékhelytől mintegy 25 kilométerre található kegyhelyre. 

Ezen a hétvégén ismét különleges eseményre készülnek Máriagyűdön – a pandémia miatti két év kihagyás után idén újra megrendezik a fogyatékkal élők búcsúját. 

A szervezők szándéka szerint a most pénteki, május 20-i búcsú lehetőséget teremt a személyes találkozásra, miközben a Szűzanyához megérkezve a résztvevők hálát adhatnak az elmúlt időszak kegyelmeiért. 

– A Gyűdi Szűzanya oltalmába fogad minden embert, és a remény jelét adja számunkra szenvedéseinkben, szükségleteinkben, betegségeinkben és fájdalmunkban – emelte ki a programról szóló felhívásában a Pécsi egyházmegye. Hangsúlyozva, hogy a búcsúra egészségi állapotra való tekintet nélkül szeretettel hívnak és várnak mindenkit. 

Az érkezőket május 20-án 9 és fél 10 között várták, ahol regisztrációval indult a tervezett program. Ezt követően 9.30-kor vette kezdetét az ünnepi szentmise Keresztes Andorral, a máriagyűdi bazilika plébánosával, majd 10.15-től 10.30-ig zenés hangoló várta a résztvevőket. 

A nap további részében színes programkavalkádban lehet részük kicsiknek és nagyoknak egyaránt – ennek során megtalálható lesz a Meghallgat-LAK sátor, bemutatkoznak érdekvédelmi és szakmai szervezetek, ezenkívül szeretetvendégség és különféle kézműves foglalkozások várják a résztvevőket. 

– Fontos tudni, hogy a rendezvény helyszíne kerekes­székkel akadálymentesen megközelíthető – közölte a Pécsi egyházmegye. Mozgáskorlátozott-parkolóhely és mosdó biztosított, és a programot eső esetén is megtartják. 
 

A zarándoklat sem maradt el idén

Tizennégy évvel ezelőtt Mayer Mihály pécsi megyés püspök a Pécsi egyházmegye alapításának ezeréves évfordulója alkalmából indította el a máriagyűdi gyalogos zarándoklatot. Mint ismeretes, az elmúlt két esztendőben a járványügyi helyzet miatt ennek megtartására sem kerülhetett sor, az egészségügyi előírások nem tették lehetővé a személyes részvételt, a hívek csak online közvetítésen keresztül kapcsolódhattak be a kegyhely imádságos eseményeibe.

Idén azonban Felföldi László pécsi megyés püspök újra meghirdette a zarándoklatot, arra kérve híveit, hogy a saját szándékok mellett a békéért is imádkoznak. Május 7-én közel 1500-an keltek útra Pécsről, hogy a közös ima elmondása után megtegyék a 25 kilométeres távot. Hatórás gyaloglás után Máriagyűdre megérkezve közös imádság, gyónási lehetőség várta a zarándokokat, majd a megyés püspök a jelen lévő papsággal együtt megtartotta ünnepi szentmiséjét a kegyhely szabadtéri oltáránál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!