Trükközni próbáltak

2022.05.25. 18:28

Járulékot és adót is elkerültek a cégek

Zs. J.

Fotó: Shutterstock

Egytől három évig terjedő szabadságvesztést szabott ki a napokban a Pécsi Ítélőtábla öt vádlottal szemben jogerős határozatában, mert az általuk irányított őrző-védő cégek nem fizették munkavállalóik után az adókat, illetve a járulékokat. 

Az öt vádlott vagyonvédelmi tevékenység ellátására munkaerő-kölcsönzéssel hozott létre szervezetet úgy, hogy a feladat ellátásánál a tevékenységbe piramisszerűen beépülő cégek közül az alsó szinten csatlakozóknál jelentkezzen az adó- és járulékfizetési kötelezettség, a közvetlenül a megrendelővel kapcsolatban álló cégeknél ugyanakkor jelentős közteher-, illetve adóhiány ne mutatkozzon. 

A munkát ténylegesen végző vagyonőrök kölcsönzött munkavállalók voltak, akik a kölcsönbe adó cégekhez voltak bejelentve, ténylegesen azonban a kölcsönbe vevő cégeknél foglalkoztatták őket. A kölcsönbeadó cégek azonban nem tettek eleget adó- és járulékfizetési kötelezettségüknek. Ezzel a vádlottak 2013 és 2014 között több mint 200 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!