Dicsőség

2022.05.01. 15:40

Lutz Tibor György lett az év informatikatanára

Borítékolható, hogy a középiskolákban a testnevelés mellett az informatika a legnépszerűbb tantárgy. Így nem kis dicsőség a régióban az Év informatikai tanárának lenni. Hogy mivel lehet ezt kiérdemelni, erről kérdeztük az első díjazottat, Lutz Tibor Györgyöt, a Baranya Megyei Szakképzési Centrum Radnóti Miklós Közgazdasági Szakgimnáziumából.

Mészáros B. Endre

Fotó: Laufer László

– Minden gyerek szereti az informatikát? 

– Szerintem a kedvenc tantárgyak elsősorban tanárfüggők, de az informatika valóban ott van az első háromban. 

– Azok jelentkeznek ide, akik imádnak a gépen játszani, chatelni? 

– Én azt ajánlom mindig a szülőknek, hogy jöjjenek el egy nyílt napunkra, tájékozódjanak. Mert az a gyerek, aki otthon sokat lóg a telefonján vagy a laptopon, még nem biztos, hogy valóban kíváncsi a programozásra, a felhasználói programokra is. 

– Milyen képességek kellenek az informatikusi pályához? 

– Tévhit az, hogy kiváló matekos legyen a gyerek. Elsősorban a kitartás, a szorgalom a lényeg és a logikai készség. 

– Mi tartja a katedrán? Hiszen programozóként sokkal jobban keresne. 

– A tudás átadása ösztönöz, amikor visszakapom mások sikerében, amit befektettem és látom az örömöt az előrelépésükben. És úgy hiszem, egy tanárnak manapság elsősorban mentornak kell lennie. 

– Hogy értékeli a régióban elsőként elnyert Tan-IT Díjat? 

– Szerintem kitűnő ötlet volt az IVETÁR-tól (Informatikai Vezetők Társasága) a létrehozása, hiszen minden ember örül annak, ha elismerik azt, amit csinál. Személy szerint fontosnak tartom, hogy a diákjaim ne csak megszeressék az informatikát, de iskolánk jó hírnevét továbbvíve, idővel a helyi pécsi cégek informatikus szakember gárdáját erősítsék. 

– Miként tud a diákok érdeklődési körével lépést tartani? 

– Mivel a tárgy rendkívül gyorsan fejlődik, ezért külön aktuális jegyzeteket készítek a számukra, amit bátran kritizálhatnak. Mindig mindent átbeszélünk, így magam is együtt fejlődök velük és alkalmazkodom az új igényeikhez. 

– Akkor is a gép előtt ül, amikor lazít? 

– Hogy képben legyek, a legfontosabb játékprogramokat megnézem, de inkább a sport az, ami kikapcsol. Korábban fociztam, kondiztam, a két gyerek mellett viszont leginkább a családi séták jelentik a pihenést. 
 

Húsz éve tanít már a Radnótiban 


Lutz Tibor György 1978-ban született Pécsett. Felsősként az első pécsi informatikai képzésre járt az Árpád fejedelem úti általánosba. A Hevesi György Szakközépiskolában érettségizett informatikai tagozaton. A PTE-PM Műszaki Karán végzett mérnök-informatikusként, tanári szakon is lediplomázott, majd minőségügyi szakmérnöki címet szerzett. Az első – két év svédországi kitérőt leszámítva – és egyetlen munkahelye 2002 óta a Radnóti Szakgimnázium, itt lett rendszergazda és informatikatanár. Felesége, Ratalics Kata testneveléstanár, Benedek fiuk 11, Panna lányuk 1 éves. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!