Konferencia

2022.05.20. 19:30

Mindenki eljött Pécsre, akit érdekel az ókor

A Pécsi Tudományegyetem BTK Klasszika-filológia, az Ókortörténet és a Régészet tanszékei 18 tudományos témában mintegy 170 előadót csábított Pécsre.

Radnai B.

 Az ókortudománnyal foglalkozó egyetemek országos rendezvényének idén két különlegessége lesz: sort kerítenek két kortárs – ám emellett Euripidész „An­tiopé” című tragédiájának töredékeire épülő – kantáta előadására és bemutatnak, sőt, meg is szólaltatnak egy ókori, rekonstruált hangszert, az egykor a mediterráneum területén használt, fuvolához hasonlító auloszt, amely Nagy Márton hangszerkészítő munkáját dicséri. 
 

– Öt egyetemen foglalkoznak Magyarországon ókortudománnyal és velük együttműködésben húsz éve rendezünk országos konferenciát – mondta dr. Kárpáti András, a PTE BTK Klasszika-Filológia Tanszék vezetője. – Izgalmas, hogy ekkora az érdeklődés és immár nem csak PhD-hallgatók, hanem mesterszakosok, sőt egészen fiatalok is felfigyeltek a rendezvényre. Az, hogy az ókor ennyire vonzza az ifjúságot, azt is bizonyítja, hogy az ókortudomány nem poros, senkit nem érdeklő dolgokról szól, hanem hozzánk, a ma emberéhez is – foglalja össze a tanszékvezető. 
 

Az ingyenesen, bárki által látogatható előadásokon a szekciók között az egyiptológiával kezdve az asszirológián át a hebraisztikáig és az ókori Indiáig hallhatnak előadásokat a téma iránt érdeklődők. 
 

A maga korában modern zeneszerzőnek számító Euripidész fennmaradt zenetöredékeiből összeállított kantáták és a rekonstruált aulusz hangja péntek este 20.30 órakor a Zsolnay Negyedben, a PTE Műveszeti Kar, Liszt Ferenc Hangversenytermében lesz hallható. 


 

Nyílik a kert

Rövid kihagyás után idén 14. alkalommal kerül megrendezésre a Dísznövény-kiállítás és -vásár a szokott helyszínen: a Pécsi Tudományegyetem Botanikus Kertjében. A hagyományos esemény a hétvégén lesz, szombaton és vasárnap egyaránt 10 és 18 óra között fogadják az érdeklődőket. Az eseményen a kiállítók növényeinek és a Botanikus Kert gyűjteményének megtekintése mellett dísznövények és növényekből készült termékek vásárlására is lesz lehetőség. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!