Fontos a védelem

2022.05.12. 14:58

Riasztószerek tartják távol a vérszívókat

Ahogy beköszöntött a tavasz, a kullancsok is megjelentek, és ráadásul a szúnyogok inváziója is várható hamarosan – csípéseik ellen fontos a megfelelő védekezés, hívják fel a figyelmet a szakemberek.

Fotó: Frank Yvette

Hatásosak a vérszívók ellen a különféle irtó- és riasztószerek, ezek hatékony és szakszerű használata azonban odafigyelést igényel. 

– Erdei túrák alkalmával mindig használjunk kullancsriasztó szereket, bőrünkre és ruházatunkra juttatva – hangsúlyozza a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). Hiszen egyetlen csípés is betegséghez vezethet. A riasztószereket mindig a használati utasítás szerint alkalmazzuk, amelyből azt is megtudhatjuk, hogy milyen gyakran, azaz hány óránként javasolt az adott készítmény ismételt alkalmazása. – A legjobb riasztóhatást a dietil-toluamid (DEET), a pikaridin, valamint az etil-butil-acetil-aminopropionát hatóanyagú készítmények biztosítják – emeli ki elemzésében az NNK. 

A rovarriasztók mind biztonságosnak mondható termékek, de szigorúan csak akkor, ha a címkén feltüntetett adagolást és korlátozásokat betartják – derül ki a Tudatos Vásárló fogyasztóvédelmi portálnak a részletekről szóló tesztjéből. 
Tudni kell azt is, hogy a riasztószerek hatékonysága függhet az izzadás mértékétől, attól, hogy kit mennyire „szeretnek” a szúnyogok és kullancsok, ezért érdemes kipróbálni különböző típusú termékeket. 

A maximális hatékonyság elérésének és a mellékhatások, mint például a szem- vagy bőrirritáció elkerülésének a feltétele a helyes alkalmazás. Fontos, hogy az irtószereket csak fedetlen bőrfelületre vagy ruhára fújjuk, soha ne a ruha alá. Csak annyit használjunk, amennyi szükséges, és csak annyi ideig legyen rajtunk, ameddig muszáj. A nagyobb adag ugyanis rendszerint nem nyújt nagyobb védettséget, viszont növeli az egészségügyi kockázatot. 

– Ha már nincs szükség a vérszívók elleni védelemre, a kezelt bőrfelületet szappanos vízzel le kell mosni, a kezelt ruhát pedig elkülönítve kimosni a következő használat előtt – tanácsolják ajánlásukban a szakemberek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!