Helyi közélet

2022.05.31. 14:59

Veszélyes vízforralókra bukkant a hatóság

A vizsgált elektromos vízforralók több mint harmada nem felelt meg a termékbiztonsági előírásoknak, derül ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közelmúltban zárult ellenőrzésének adataiból.

A szaktárca tájékoztatója szerint a tizenhatból négy kanna az elégtelen hővédelem miatt túlmelegedhet, kigyulladhat, egy áramütés-veszélyesnek bizonyult, a hatodikat mindkét szempontból kockázatosnak találták a szakemberek. Az egyik készülék táplálására például a gyártó védővezető nélküli hálózati csatlakozóvezetéket kötött be, így annak bármelyik fémrésze és a benne lévő víz is feszültség alá kerülhet, ami akár halálos kimenetelű áramütést okozhat. 

Mivel az elektromos kannák a víz felforralása után automatikusan kikapcsolnak, azokat sokan működés közben őrizet nélkül hagyják. A fellépő nagy üzemi áramterhelés hatására azonban a hőkorlátozó eszköz érintkezői összeragadhatnak, és ha nincs másik, a vízforraló túlmelegszik, műanyag részei megolvadnak, láng csap ki belőle vagy kigyullad. A hibát öt kannánál állapították meg, ami ezek közül háromnál a tűz és égési sérülés veszélye szempontjából súlyos kockázatot jelent a felhasználókra nézve. A problémás vízforralók mindegyikét kivonják a forgalomból. 

Februárban a hosszabbítókat és elosztókat vizsgálta a hatóság – a górcső alá vett tizenháromból tizenhármat tűzveszélyesnek találtak: a vezetékek érkeresztmetszete egyik esetben se érte el a kötelező minimumot. Négy vizsgált termék használata ezenfelül áram­ütéssel is járhat, az összes eszköz forgalmazását megtiltották. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!