Péterffy rezsim

2022.06.16. 14:00

Kitálalt a volt vezető: túl vagyok már ezen a borzalmon

Lezajlott, túl vagyok ezen a borzalmon, ami a Zsolnay Örökségkezelő megcsúfolását jelentette – fogalmazott lapunknak Bleszity Péter, a városi kulturális holding minap eltávolított vezetője, akit megnyugvással tölt el, hogy kikerül az önkormányzat kötelékéből.

Bóka Máté

Fotó: Dunántúli Napló

Bleszity Péter 2020. szeptemberétől töltötte be a Zsolnay Kulturális Negyedet és a város számos kulturális intézményét irányító ZSÖK Nkft. igazgatói posztját. Kedden távolított el a baloldali városvezetés, helyére a karbantartásokért felelős üzemeltetési igazgatót, Hummel Márkot tették.

– Az fáj, hogy a Zsolnay-negyed imázsát tovább rombolják, az új ügyvezetéssel szamárfület mutatnak a pécsi kultúrának, művészvilágnak. Pénzügyi szakemberként, több évtizedes cégvezetői tapasztalattal rendelkezve vezettem a céget, korábban a Pécsi Kommunikációs Központ ügyvezetőjeként dolgoztam, ott is nyereségesen. Közvetlen munkatársam operatív igazgatóként Bánkuti Péter volt, aki a kulturális, művészeti világban jártas szakemberként, több évtizedes programszervezői tapasztalattal a háta mögött segítette a munkámat – nyilatkozta lapunknak.

A leváltott ügyvezető azt mondta, hogy az utódjával nem volt elégedett, ezért 2020 decemberében nem is hosszabbította meg az üzemeltetési igazgató határozott idejű szerződését.

 

– Ekkor a városvezetés ultimátumot adott: vagy visszakerül Hummel Márk, vagy nekem kell távoznom – mondta Bleszity, aki szerint ettől kezdve romlott meg a viszonya a városvezetéssel.

 

– Akkoriban felhívtam a városvezetés figyelmét arra is, hogy az átlátható, tisztességes cégvezetésnek vagyok a híve, de véleményem szerint vállalhatatlan igényekkel, kérésekkel érkezett hozzám az üzemeltetési igazgató. A kinevezésem után három hónappal még nem mertek eltávolítani, mert az akkori kulturális alpolgármester, Bognár Szilvia véleményével szemben választottak meg.

Ennek ellenére tette a dolgát, mintegy 450 millió eredményt ért el regnálása alatt, egyúttal a pénzügyi likviditás érdekében az állami támogatás évközi finanszírozásához igazították a gazdálkodásukat. Megkérdeztük, hogy ettől kezdve lehet-e attól tartani, hogy ennek a pénznek a sorsa bizonytalanná válhat, nem megfelelően használják fel?

– Ha tippelnem kellene, akkor olyan beruházásokat, karbantartásokat, felújításokat fognak elvégezni, amit az ügyvezetésem alatt, az átlátható működés miatt nem tudtak irányítottan elvégeztetni. Ezzel együtt a kulturális teljesítményre valószínűleg kevésbé tudnak majd koncentrálni – fogalmazott.

Bleszity Péter egyben azt is cáfolta, hogy súlyos konfliktusa lett volna a Pannon Filharmonikusok igazgatójával, Horváth Zsolttal, ami az egyik felmondási indok volt vele szemben. Ráadásul a menesztésekor is együtt hallgatták végig a közgyűlési vitát, közben pedig baráti beszélgetést folytattak.

– A ZSÖK alá tartozó Kodály Központ után fizetendő bérleti díjról és rezsiről tárgyaltunk, ekkor mindenki védte a saját cégének érdekeit, ami természetesen normális vitához vezetett. Ebben a helyzetben természetes a szakmai vita, kibékíthetetlen konfliktus azonban nem volt köztünk.

Bleszity Péter a leváltása után azt is elmondta, hogy annak ellenére, hogy végtelenül szomorú, hogy a ZSÖK nagyon szép ívű fejlődésének közepén valós indokok nélkül eltávolítják, de az egészsége szempontjából fontos, hogy – ahogy ő fogalmazott – „túl van ezen a borzalmon, ami a Zsolnay-negyed megcsúfolását jelentette”.

– Elkeserítő, hogy egy ilyen csodálatos várost, mint Pécs, emberileg és szakmailag teljesen alkalmatlan társaság vezet. Pécs ennél kétségtelenül többet érdemel. Én mindenképpen emelt fővel távozom! Mindent megtettem azért, hogy Pécs az én munkám által is több legyen. Sajnos az első perctől kezdve várható volt, hogy a „túlzottan tisztességes” működés előbb-utóbb kibékíthetetlen ellentétekhez vezet ţ tette hozzá.

Úgy tudjuk, hogy Bánkuti Péter operatív igazgató sem folytatja a munkát. Ő GYED-re távozását kérvényezte a cégnél. Csak feltételezni tudjuk, hogy az időzítés nem véletlen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!