Kicsiknek és nagyoknak

2022.06.29. 14:31

PanDani beveszi az országot - fejlesztő könyvcsomagot állítottak össze (videó)

Egy igazi ritkaság került a piacra: egy olyan gyermekfejlesztő könyvcsomag, amely abban segít a szülőknek, hogyan foglalkozzanak, játsszanak jól a gyermekükkel.

Zsigmond József

Fotó: Laufer László

Négy pécsi kötődésű felnőtt közös munkájából született meg a verses, játékos fejlesztő könyvcsomag, amely nemrég került a piacra. A különlegességét az adja, hogy egy mesére fűzve számos kaland, feladat, játék vár a kicsikre és szüleikre. 

– A munkámból kifolyólag sokszor tapasztalom, hogy a szülők bizonytalanok, milyen játékot, milyen mesekönyvet vegyenek a gyermeküknek. Nagyon telített a piac, sok nem jó játék, nem jó könyv van – magyarázza Kemény Har­gita, a fejlesztő csomag megálmodója, aki okleveles gyógy­pedagógusként, közoktatás-vezetőként dolgozik. 

Egy pécsi kötődésű ismerőse kereste meg Kemény Hargitát, hogy olvassa el meséjét a kis pandáról, aki pilóta szeretne lenni. A főhős, PanDani karaktere annyira magával ragadta Kemény Hargitát, hogy úgy gondolta, ezt a mesét mindenkinek meg kell ismernie. Két kollégájával, Kiss Bernadett konduktor-tanító, közoktatási szakértővel és Vértes Gabriella óvodapedagógus és logopédussal leültek beszélgetni a meséről, és megszületett a fejlesztő könyvcsomag: mesével, multifunkcionális kártyával, mondókákkal, versekkel, feladatlapokkal, melyek a sok mozgásra, beszédre, gondolkodásra fókuszálnak. – Bármely más mesét ez alapján feldolgozhatja a szülő, csak a fantázia szab határt – tette hozzá Kemény Hargita. 

A feladatoknál életkori ajánlások (0–6 éves korosztály) segítik a szülők tájékozódását. Ha a feladatot nem tudja elvégezni a kicsi, akkor az egyben figyelmeztetés is lehet, hogy valami gond van a gyermekkel. A szülő ekkor felkereshet egy szakembert, hogy kiderüljön, mi az oka, hogy a gyerek a korcsoportjára igazított feladatokat nem tudja végrehajtani. Kemény Hargita úgy látja, hogy egyre több a sajátos nevelési igényű gyermek, ezért is fontos az új kiadvány. 

A mondókák bővítik a szókincset

Szerettünk volna többet megtudni a mese írójáról, de Kemény Hargita annyit közölt, hogy az író háttérben szeretne maradni. Azt kiderítettük, hogy a szerző pécsi kötődésű, és a kedvenc állata a panda, így nem lehetett más a mese főhőse, mint PanDani. A meséből megtudjuk, milyen kihívások várnak rá, hogy megvalósítsa nagy álmát, és pilóta legyen. A nyáron jön a mese következő két része, ahol PanDani megbarátkozik egy lánnyal, és új kalandok várnak rájuk. Kemény Har­gita lapunknak elmondta, hogy a következő fejlesztőcsomagban még több mondóka lesz, mivel ez a beszédindítás egyik legfontosabb eszköze, ami sajnos háttérbe szorult az idők során. A mondókák segítenek a szavak bevésésében, az ismeretek megszerzésében, és bővítik a gyerekek szókincsét. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!