Utánajártunk

2022.06.28. 07:01

Továbbra sem kímélik a madarak a sétányt

Több kertvárosi olvasónk fordult levélben, illetve sms-ben panaszával a Dunántúli Naplóhoz, hogy varjú- és galambürülék lepi el a járdákat, sétányokat, illetve a fák alatt parkoló gépkocsikat a Berek utca környékén.

Radnai Balázs

Szokás szerint igyekeztünk utánajárni az olvasók által felvetett problémának, mely bizony nem mai keletű, hiszen immár egy évtizede keserítik meg a varjak és a galambok a környékbeli lakók életét. A Berek utca környékén valóban találkoztunk madárürülékkel, de főképp a szeme­tes­konténerek környékén volt számottevő a madárpiszok. 

– Tudom, hogy sokakat bosszant, ha a madarak bepiszkítják az autót, én valószínűleg szerencsés vagyok, mert csak elvétve kell a madárürüléket lemosnom a szélvédőről, igaz, főként csak az esti órákban szoktam leparkolni a ház előtt – meséli egy környékbeli autótulajdonos, aki szerint sokkal nagyobb probléma, hogy a sétányon is össze-vissza potyogtatnak a madarak, ahol abba kisgyerekek is belenyúlhatnak. 

Egy lakó megfigyelései szerint a szemeteskukák közelében lévő fák alatt parkoló autók vannak a legnagyobb madárszennyezésnek kitéve, ezért ő inkább ezektől távolabb szokta lerakni az autóját. 

Korábban már többször írtunk erről, de a varjak épp a könnyű élelmet biztosító kukák miatt települnek be a városokba, és ezen nem segít, ha sokan hanyagságból még mindig nem húzzák vissza a fedelet a konténerre, miután kidobták a szemetüket, mint ahogy azt a helyszínen többfelé tapasztaltuk. 

Bárkit kérdeztünk a Berek utca körzetében, egytől egyig mindenki úgy vélte, hogy semmit sem ért a varjúfészkek eltávolítása tavasszal. Ezt a Madártani Egyesület nemrégiben elvégzett felmérése is megerősítette, hiszen míg 8 kolóniát sikerült ezáltal megszüntetni, addig 18 újabbat fedeztek fel városszerte. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!