Védett fiókák pusztultak el

2022.06.12. 09:37

Vizsgálódik a hatóság a hoboli varjak ügyében

Leverték a varjúfészket a hoboli iskola udvarán, amely során több kismadár is elpusztult, számolt be az esetről a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Baranyai Csoportja.

Zsigmond J.

Fotó: Shutterstock

Mint írták, április 21-én végezték a számlálást, akkor 15 fészekben figyeltek meg a kotló vagy kis fiókákat melengető szülőmadarakat. A számlálást követő hetekben, a fiókanevelés legintenzívebb időszakában a fészkeket, mint az egyesület írta, engedély nélkül leverték, több fióka elpusztult, és a platánfákat durván lecsonkolták. Az esettel kapcsolatban bejelentést tettek a hatóságnál. Mint korábban beszámoltunk róla, a fészkek eltávolításához a Környezetvédelmi Hatóság engedélye kell. Az csak február 15-ig lehetséges, így a költési időszakban már csak a varjak riasztása engedélyezett május elejéig. 

– A hoboli iskolában történtekről a kormányhivatalhoz érkezett bejelentés, amelyet követően a hatóság azonnal megkezdte az ügy kivizsgálását, és ennek eredményétől függően megteszi a szükséges intézkedéseket. Az ügyről a hivatal az eljárás lezárását követően tud részletes információt adni – közölte megkeresésünkre a Baranya Megyei Kormányhivatal sajtóosztálya, akik hangsúlyozták, hogy hatósága minden esetben szigorúan a jogszabályi előírásoknak megfelelően, szakmai szempontok szerint jár el. 

Lapunk a Szigetvári Tankerületi Központot is megkereste, akik elmondták, hogy április 11-én a hoboli iskola vezetője jelezte tankerületnek, hogy az udvaron lévő fák élet- és balesetveszélyesek. Ezt követően, mint intézményfenntartó, megrendelték a fa kivágását. A szerződéskötés után, április 24-én a fák balesetveszélyesnek ítélt ágait a szakemberek levágták. 

– Tankerületünk felé sem előzetesen, sem a munkálatok közben, sem azt követően, sem a tagintézmény, sem a fák levágását végző szerződő fél, sem a levágott faágakat elszállító önkormányzati alkalmazottak nem jelezték, hogy madárfészkekkel találkoztak volna – írta a tankerület lapunknak, hozzátették, hogy az ügyet kivizsgálva utólag azonban az megállapítható, hogy a lenyesett ágak között valóban voltak fészkek, ugyanakkor ezek már üresek voltak. 
A tankerület azt is közölte, hogy a munkát elvégző vállalkozó a felelősségét elismerte. 
 

Címkék#varjak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!