Zárul az ajtó a migránsok előtt

2022.07.16. 16:21

Határkerítés épül Mohácsi-szigeten

A magyar, a szerb és a horvát szakasz találkozásánál, a Duna-Dráva Nemzeti Park területén a Hóduna határszakaszon kerítést építenek, derül ki a Magyar Közlöny legfrissebb számából.

M. B. (forrás: Mohácsi Újság.hu)

Fotó: Mate Krisztian

Becsukja a kormány az egyik még nyitva álló kiskaput a migránsok előtt, kerítés épül a Mohácsi-szigeten, a horvát-magyar-szerb hármashatárnál.

A szóban forgó területen naponta fognak el határsértőket, Hóduna, Újmohács, Homorúd, Dunafalva térségében, illetve az onnan tovább jutókat az ország belső területein.

Ennek várhatóan hamarosan vége, a kormány döntése értelmében itt is határkerítést emelnek.

Ugyancsak határoztak arról, hogy a meglévő kerítések magasságát egy méterrel megemelik.

A hamarosan elkezdődő építkezések teljes költsége mintegy húszmilliárd forint.

2015-ös bevándorlási hullám során szeptember 15-ig a magyar-szerb zöldhatár lezárásáig, illetve a jogi és fizikai határzár létrehozásáig a Baranya megyéhez tartozó, Dunától keletre fekvő települések, Sárhát, Újmohács, Homorúd és Hóduna kevéssé voltak érintve a migrációs folyamatokban.

Ezt követően hazánk déli határánál az embercsempészek - kikerülve a lezárt szakaszt - Horvátországon át csempészték a migránsokat Magyarországra 2015. október 18-ig, a magyar-horvát zöldhatár lezárásáig.

Ebben az egy hónapban Baranya megyébe Horvátország felől Illocska, Magyarbóly és Beremend térségébe mintegy 36 000 migráns érkezett, ám 2015. október 18-a után az év végéig már egyetlenegy sem. 2016-ban is csupán 14 fő illegális belépést észlelt a rendőrség ezen a területen.

A határon lefolytatott menekültügyi eljárás széles körben való alkalmazhatóságát elősegítő törvények módosítása 2016. július 5-én lépett hatályba, új helyzetet teremtve. A jogszabály alapján a külső határ szerinti határvonaltól, illetve a határjeltől számított nyolc kilométeres sávon belül a Magyarország területén jogellenesen tartózkodó külföldit a rendőr feltartóztathatja és az államhatár rendjének védelmét biztosító létesítmény legközelebbi kapuján átkísérheti, kivéve, ha bűncselekmény elkövetésének gyanúja merül fel.

A 2016. július 5. és december 31. közötti időszakban a Dunától keletre eső területen, Homorúd és Hóduna térségében 212 főt tartóztatott fel és kísért át a rendőrség az ideiglenes biztonsági határzár (a továbbiakban: IBH) túloldalára, magyar területre. Az illegális migránsok - a rendőrségnek a magyar-szerb határszakaszon folytatott határőrizeti tevékenysége, illetve az IBH második vonalának megépítése miatt - folyamatosan más útvonalakat keresnek Szerbiából.

Számukra lehetséges alternatíva Szerbiából Horvátországon át vagy Romá­nián keresztül eljutni Magyarországra. Ezen folyamatok miatt idén a magyar-szerb határszakaszon az illegális migrációs nyomásban eltolódás volt megfigyelhető a magyar-szerb-horvát hármas határ térsége felé.

Ennek hatására Homorúd és Hóduna térségében idén október 31-ig 484 főt tartóztatott fel és kísért át a rendőrség az ideiglenes biztonsági határzáron. 2017. március 28-tól a rendőrségnek a nyolc kilométeres sávon túlról is lehetősége van a hazánkban jogellenesen tartózkodó külföldit az államhatár rendjének védelmét biztosító létesítmény kapuján átkísérni.

Azóta az elfogások száma többszörösére emelkedett az érintett térségben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!