Vízminőség és -mélység

2022.07.25. 07:00

Kockázatos is lehet a szabadvízi fürdőzés

Három szabadstrandon biztonságos a fürdés Baranyában – Orfűn két helyen, illetve Abaligeten, ezeket a hatóság folyamatosan ellenőrzi. Ahol a vízminőséget nem vizsgálják, nem javasolt a megmártózás.

Wald Kata

Fotó: Löffler Péter

Ahogy az elmúlt években, úgy idén is biztonságos körülmények között lehetett fürdőzni Baranyában Orfű két kijelölt strandján - a Kistónál, valamint a Pécsi-tónál -, továbbá az abaligeti tó szabadstrandján. A Baranya Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint ezeken - a hatóság által is folyamatosan ellenőrzött - fürdőhelyeken 2022. június 20-án történt mintavétel: a legutolsó négy fürdési idény összesített eredményei alapján az Orfűn található két strand minősítése kiváló, az abaligetié pedig tűrhető. 

A minősítés statisztikai módszerrel történik, amely nem csak a baktériumok számát, hanem az ingadozás mértékét is figyelembe veszi -a kapott minőségi kategória azt mutatja, hogy milyen valószínűséggel fordul elő szennyezés a fürdőhelyen. 

A Baranya Megyei Kormányhivatal szakemberei felhívják a figyelmet arra is, hogy továbbra sem javasolt a megmártózás azokban a természetes vizekben, amelyeknek a vízminőségét rendszeresen nem ellenőrzik. Megyénkben ezek közé tartozik a pécsváradi Dombay-tó, a Duna mohácsi szakasza, valamint a drávaszabolcsi kikötő is, ahol nem biztosítottak a közegészségügyi feltételek sem.  

A természetes fürdőhelyekkel kapcsolatos információk, valamint a legfrissebb adatok a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) honlapján lévő fürdővízminőségi térképen is megtalálhatók (https://www.nnk.gov.hu/index.php/kozegeszsegugyi-laboratoriumi-foosztaly/terkepes-informaciok/furdovizminosegi-terkep), érdemes böngészni.  

Az NNK arra is felhívja a figyelmet, hogy a természetes fürdőhelyeken, különösen a folyóvizeken a vízmélység hirtelen változása és a sodrás lehet veszélyes. Kerülni kell a felhevült testtel történő hirtelen vízbeugrást és nagyon fontos, hogy a szülők gyermekeiket a strandokon soha ne hagyják felügyelet nélkül! 

 

Nem mind biztonságos, ami annak látszik 

- Az ország egészére igaz, hogy nem minden esetben lehet első ránézésre megállapítani, hogy kijelölt fürdőhelyen járunk-e, vannak olyan helyszínek, ahol a feltételek adottak, mégsem jelöltette ki a terület tulajdonosa, és az előírt vízvizsgálatokat sem végzik – hangsúlyozza a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Ezért nyaralás, strandolás előtt érdemes tájékozódni a Központ honlapján, ahol megtalálható a kijelölt fürdőhelyek listája, a fürdővíz éves minősítése és a legutóbbi vízvizsgálatának eredménye. Továbbá információk elérhetők a fővárosi és megyei kormányhivatalok honlapján, illetve a fürdőhelyeken is. Az uniós fürdőhelyekről az Európai Környezetvédelmi Ügynökség honlapján találhatók részletes tájékoztatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!