A projekt menedzselése is pénzbe kerül

2022.07.19. 17:31

Megszűnhet a beázás a Cella Septichora Látogatóközpontban (Galéria)

Három pécsi világörökségi helyszín felújítása fejeződhet be az év végén. A fejlesztések európai forrásból, több mint 892 millió forintból valósulhat meg, ám az egyik sajtótájékoztatón kiderült, a beruházásra 572 milliót fordítottak. Utánajárunk, mire ment el a fennmaradó rész.

Zsigmond József

A pécsi Világörökség helyszíneinek – az Apáca utca 8. szám alatti épített örökség védőépülete, a Cella Septichora Látogatóközpont, az Ókeresztény Mauzóleum – fejlesztésére, felújítására közösen pályázott 2017-ben a pécsi önkormányzat a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. és a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. Egy évre rá érkezett az örömteli hír, hogy a fejlesztésre több mint 892 millió forint európai uniós, vissza nem térítendő támogatást nyert a város.

Lapunk beszámolt róla, hogy az Apácza utcai fejlesztés már elkészült, június végén átadták a az Ókeresztény Mauzóleum új fogadó épületét és elkezdődött a Cella Septichora Látogatóközpont fejlesztése, ahol többek között a villamos felújítására kerül sor, illetve a korábbi beázásokat is megszüntetik. A tervek szerint itt a munkálatok év végéig tartanak.

Az Ókeresztény Mauzóleum fogadóépületének átadóján Csúcs Zoltán, a Pécsi Városfejlesztési NZrt. vezérigazgató kérdésünkre azt válaszolta, hogy az  Apáca utca 8. szám alatti felújítás 10,5 millió forintba, az Ókeresztény Mauzóleum 218 millióba (ami egy módosítással 16 millióval emelkedett), illetve a Cella Septichora 328 millióba kerül. Egy kis számtan segítségével, ha a három számot összeadjuk, nem jön ki a 892 millió végösszeg. Ezért azzal a kérdéssel fordultunk az önkormányzat sajtóirodájához, hogy mi lett a fennmaradó 327,5 millió sorsa.

„A fennmaradó összeget részben a kivitelezési projektek előkészítésére és menedzselésére (egyebek között például az engedélyes és tenderterv elkészítésére, szakértői munkálatokra, a műszaki ellenőri tevékenységre), eszközök beszerzésére, valamint a projekt részét képező múzeumpedagógiai fejlesztések megvalósítására (az ehhez szükséges hardverek megvásárlására, szoftverek programozására, illetve további makettek, grafikák elkészítésére), illetve a projektet bemutató kommunikációra és marketingre költöttük, illetve költjük” – írta válaszában a pécsi városháza sajtóosztálya.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!