Mutatjuk az árakat

2022.07.21. 17:31

Megvizsgáltuk több népszerű külföldi úti cél üzemanyagköltségeit

Hazánkban az üzemanyag jelenleg is hatósági áras, így a szomszédos országokhoz olcsóbban utazhatunk kocsival. Cikkünkben azt vizsgáljuk, milyen árakon lehet környező nyaralóhelyekre eljutni és hazautazni.

Mohay Réka

Fotó: Shutterstock

Pécsi indulással, 481 Ft/literes benzinárral, átlagos 6,5 l/km fogyasztással és körülbelül 50 literes tankkal kalkuláltunk, s a legrövidebb, általában autópályás útszakaszokra vonatkoztatva vizsgáltuk az üzemanyag költségeit. Az úti díjak ezeken felül számolandók, így az itt becsült árak az alsó határt jelentik.

Hat külföldi ország népszerű turistacélponjtát vizsgáltuk. Az ausztriai Bad Ischl-t és Grazot, a szlovén kikötővárost, Pirant és Ljubljanát, Szlovákiában Kassát, Horvátországban a Plitvicei tavakat, a tengerparti Dubrovnikot és Crikvenicát. Megnéztük az olasz strandvárost, Jesolót, valamint az erdélyi Kolozsvárt és Marosszentkirályt.

A legolcsóbb utazás ezek közül természetesen a Pécshez legközelebb eső Grazba, illetve a Plitvicei tavakhoz valósítható meg. Ha helyben már nem használjuk az autót, akkor e két település esetében akár egy tank benzinnel is megfordulhatunk, Grazhoz oda-vissza körülbelül 43, a Plitvicei tavakhoz 49 liter benzin szükséges, így az oda-vissza út az előbbihez kerekítve 20700, utóbbihoz 23700 forintból megoldható. 

Szintén viszonylag könnyebb útnak bizonyul a szlovén főváros és horvát tengerparti Crikvenica, melyekhez körülbelül 52 liter benzin szükséges. Ha nagyobb tankkal bíró kocsink van, hazai benzinnel az oda-vissza út ezek esetében 24-26 ezer forint körüli értékből kihozható, azonban ha már tankolnunk kell, akkor magasabb benzinárakkal kell kalkulálnunk: jelenleg Horvátországban 703, Szlovéniában 645, Ausztriában pedig 812 forint egy liter benzin a globalpetrolprices.com adatai alapján.

A többi vizsgált ország árai a következőképp alakulnak: Szlovákiában 750, Olaszországban 783, Romániában 690 forint egy liter benzin.

Így a legmagasabb útiköltségre Olaszországban számíthatunk, egy oda-vissza út a 620 km-re fekvő Jesolóba, 50 liter kapacitású tankkal számolva 48 ezer forintra becsülhető alsó hangon duplája a közelebb eső úti céloknak. Bár távolabb esik Marosszentkirály, 651 km-re, az alacsonyabb romániai üzemanyag ár miatt ez is hasonló összegre tehető. Valamivel olcsóbb Kolozsvár, itt 46 ezerből oldható meg az oda-vissza utazás. 

Az oda-vissza utazás üzemanyagköltsége, a szlovén kikötőváros, Piran esetében 35 ezer forintra tehető, Kassa 36 ezerre, Bad Isch 38 ezerre, míg a Pécstől 590 km-re eső, népszerű strandparadicsom, Dubrovnik már 43 ezer forintra kalkulálható alsó hangon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!