indul a szezon

2020.05.31. 07:00

A nyár nyertese a falusi turizmus lesz

A belföldi turizmus a vírus lecsengésével egyértelműen beindult. Már a pünkösdi hétvégén is sokan kelnek útra, az augusztusi foglalások száma pedig túlszárnyalta a tavalyit. A nyár nagy nyertese a falusi turizmus lehet.

M. R.

Fotó: Ádám János

A járványügyi korlátozások enyhítése egyértelműen pozitív hatással volt a belföldi turizmusra. A Szállás.hu szállásfoglaló portál adataiból az látszik, sokan már a pünkösdi hosszú hétvégét is kihasználják, hogy a hosszú bezártság után útra keljenek. A legnépszerűbb úti cél Siófok, Eger és Balatonfüred lesz, de a tízes listába Pécs is pont bekerült. A nyár is jónak ígérkezik, igaz, a június egyelőre még gyengébb a tavalyi évhez képest, az augusztus 20-ai hosszú hétvégére eső foglalások azonban már hét százalékkal túlszárnyalták az egy évvel ezelőtti értéket.

– A magyar települések túlnyomó részén még nem érte a foglalások száma a tavalyit, de van néhány hely, ahol jelentős fellendülést látunk – írja a Szállás.hu közleményében. – A falusi turizmus ötszáz százalékot nőtt tavalyhoz képest, bár ez még mindig csak néhány száz utazót jelent országos szinten.

Nem is csoda, hogy ennyire megugrott a népszerűsége, hiszen a falusi szálláshelyek jellemzően különálló házakat jelentenek, amikhez saját kert is tartozik, így a vendégek szinte alig találkoznak egymással, nem úgy, mint egy nagy hotelben. A szállások közelében olyan túra-, zarándok- és bicikliútvonalak vannak, ahol szintén nincsen tömeg, a fertőződés kockázata tehát igen alacsony.

Megyénk is tele van olyan településekkel, ahol hódít a falusi turizmus, és eldugott szállásokat kínálnak a kikapcsolódni vágyóknak. A Mecsekben megbújó Óbánya, Hosszúhetény vagy Zengővárkony is tökéletes célpont a nyugodt nyaraláshoz, de a Dráva-menti települések is egyre népszerűbbek a turisták körében. A szálláshelyek közül tehát most az apartmanok és panziók vonzóak, a hotelek népszerűsége megcsappant annyira, hogy amíg korábban jellemzően a foglalások fele szállodákba szólt, jelenleg alig harminc százalék körüli részt tesznek ki.

Az egyetlen szépséghiba talán csak az, hogy a falusi turizmusban az árak a tavalyiakhoz képest húsz százalékkal emelkedtek, de még így is átlagosan csak 5600 forintot kell fizetni egy éjszakáért. Az adatokból azonban az is látszik, hogy a lemondott húsvéti és tavaszi üdüléseken megspórolt pénz egy részét arra költjük, hogy nyáron egy kicsit jobb, drágább szálláson nyaralhassunk, vagy egy-egy nappal meghosszabbítsuk a nyaralást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában