Pedig nem szaunára váltottak jegyet

2022.07.11. 18:01

Továbbra is izzadnak az utasok a pécsi buszokon

Fotó: Laufer László

Néhány hete vált bizonyossá hivatalosan is, hogy nem egyszerű városi legenda az, hogy nyáron is fűthetnek a pécsi buszokon. A Bama.hu egyik olvasójának ugyanis bevallották, hogy ilyesmi is előfordulhat, amit a cég vezére is megerősített, de leszögezte, igyekeznek megoldani a problémát. 

Újabb pécsi panaszos arról számolt be, hogy július 8-án reggel 9 órakor az egyik helyi járatos buszon több mint 30 fok volt odabent, míg kint 22 fok volt. Az ablakok nagy része nyithatatlan volt, a fűtés ellenben működött. 

„Azt sem értem, hogy télen miért kell a buszokat szobamelegre fűteni, hiszen az utasok föl vannak öltözve, és a vezető nem csak rövidujjú ingben tudja irányítani a buszt. De ez a nyári fűtés azért túlzás…" – írta posztjában a pécsi polgár, aki még képeket is csatolt a szóban forgó Volvo buszról a bejegyzéséhez. 

Korábban az egyik olvasónk kérdésére a Tüke Busz ügyfélszolgálata a nyári fűtés lehetőségét megerősítette. Magyarázatként azt közölték vele, hogy amíg a Volvókon a fűtést egy automatikus szelep vezérli, addig a Mercedeseken a motortérben lehet a fűtéscsapot elzárni, amit a sofőrnek kellene megoldania.

Az ügyfélszolgálat azt is írásba adta, hogy néha előfordul, hogy hidegebb reggelek, esték során bekapcsolták a fűtést, és az úgy is maradt, mert idő hiányában ennek kikapcsolására nem volt lehetőség. A Tüke Busz Zrt. vezérigazgatója, Bánkuti István úgy nyilatkozott, hogy a Volvo buszokon úgynevezett Viking-szelep látja el fűtés vezérlését, ha ez meghibásodik, akkor előfordulhat, hogy melegebb időben is fűtenek, de ezt szervizeléssel igyekeznek megoldani.  

Ez a szelep egyébként nem olcsó, vélhetően ugyanennek az alkatrésznek a meghibásodása történhetett a pénteken reggel is. Érdemes a sofőrnek és a cégnek is jelezni a problémát, mert nem kizárt, hogy a fülkéből nem is érzékeli a hibát, és hamarabb mehet szervizbe az adott járat. A cégnek pedig azért, hogy nyoma is legyen a bejelentésnek, hiszen aligha rosszindulatból járnak így a buszokkal. 

Tény viszont, hogy a baloldali városvezetés regnálása alatt nemhogy több, hanem kevesebb lett eddig a klímás buszok száma. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!