Visszaállítanák a vasúti közlekedést

2022.07.06. 17:32

Újra dudálna a vonat az Ormánságban

Megtartotta zászlóbontását a minap a Pannonvasút Egyesület, amelyen bejelentették a szervezet megalakulását és céljait.

Zs. K.

A Mecsekpölöskére szervezett esemény Papp István, a község polgármesterének köszöntőjével kezdődött, aki a vasút a település életében betöltött jelentőségéről, illetve a vasúti teherszállítás fontosságáról beszélt. Ezt követte Szarvas-Hierholcz Márk, az egyesület alapító elnökének felszólalása, aki a Pannonvasút jövőbeni terveiről, illetve a Komlói Tömegközlekedés Bloggal való összefogás fontosságáról beszélt, akiket az eseményen Rozs Bence képviselt. 

– Egyesületünk fő célja a Baranya, Somogy, illetve Tolna megye vasútjait érintő ügyek támogatása, a megszűnt vasútvonalak állagának őrzése, esetlegesen javítása. Kiemelt cél továbbá, hogy létrehozzunk egy, az országban egyedülálló nagyvasúti hajtánynapot a 64-es számú vasútvonal Hosszúhetény-Pécsvárad 6 kilométer hosszú szakaszán, valamint az, hogy életet leheljünk a 62-es számú vasútvonal Sellye-Vajszló szakaszába, ezzel visszakapcsolva az Ormánságot, az ország második legszegényebb régióját, a vasúti vérkeringésbe. Ezzel munkahelyek teremtődhetnének, illetve az emberek mindennapi élete is könnyebbé válhatna. Ezen kívül számos alkalmi, közösségi szerepvállalás várható lelkes és szakképzett csapatunk részéről. Továbbá szeretnénk, ha bővülne napközben egy járatpárral a Komló-Dombóvár vasútvonal, és ami még inkább növelhetné az utazási kedvet, ha korszerű motorvonatok közlekednének a 47-es számú vasútvonalon – mondta az egyesület elnöke.

Az eseményen beszédet mondott Bödecs Barna, a Bakonyvasút Szövetség elnöke, Keresztes László Lóránt, mint a fenntartható fejlődés bizottságának elnöke, Majdán János, a Pécsi Tudományegyetem  professzora, és Gábriel Róbert a PTE korábbi rektora, a Természettudományi kar korábbi dékánja is. A beszédek szünetében Nedwig Boldizsár handpan hangszerével szórakoztatta a jelenlévőket.

A közönség soraiból is szót kért egy résztvevő, aki elmondta, örül, hogy jelen lehet, és nagyon bízik abban, hogy a vasút tovább fejlődik a vonalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!