Hogy is van ez?

2022.08.01. 07:00

Az új városházi cég akár lapot is kiadhat, műsort is készíthet

A rekordösszegű, évi közel 38 milliós fizetése után ingyen vállalta el Szabó Szilárd, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. vezérigazgatója annak a cégnek az irányítását, amelyet elvileg létesítményüzemeltetésre hoztak létre. Csakhogy a cégben számos olyan tevékenységi kört is megjelöltek, amik egy újabb, baloldali propagandacég működtetését is lehetővé teszik.

Bóka Máté

Fotó: Laufer László

A városházi és a városházához közel álló sajtóra több tízmillió forintot költenek, amelyekben rendszeresen tesznek közzé névtelen írásokkal lejárató cikkeket akár jobboldali, akár számukra kegyvesztetté vált baloldali politikusokról. Ezek a termékek folyamatosan kiszolgálják annak a szűk érdekcsoportnak a szándékait, amelyek 2019 októbere óta egyre nagyobb befolyásra tettek szert a pécsi városházán. Ennek ellenére, vagy éppen e mellett is, szerdán a jogi és ügyrendi bizottság elé egy újabb, hasonló profillal is rendelkező cég létrehozásának ügye került. A vállalatot a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. berkein belül Pécsi Létesítmény­üzemeltető Kft. néven alapították meg, vezetőjének díjazás nélkül Szabó Szilárdot választották meg, aki egyébként akár évi 38 millió forintos fizetést is zsebre tehet a prémiumokkal együtt. 

A cégalapításról szóló előterjesztésben az szerepel, hogy a projektek megfelelő előkészítése és lebonyolítása, lezárása és utánkövetése érdekében szükségessé vált egy olyan gazdasági társaság megalapítása, mely megfelel a közbeszerzési törvényben rögzített in house feltételeknek és az uniós projektekben vállalt, illetve a jövőben ellátandó feladatok ellátására hivatott. Hozzátették, jelenleg az önkormányzatnak nincs olyan gazdasági társasága, vagy intézménye, mely a leírt feladatokat maradéktalanul, teljes körűen el tudná látni, mert vagy a feladatok összessége nem tartozik a tevékenységébe, vagy pedig nem felel meg az in house szabályoknak. 

Kamarás Péter (ÖPE–KDNP) bizottsági tag elmondta, a céget azzal az indokkal alapították meg, hogy szükség van rá, és már korábban is létre kellett volna hozni. Megjegyezte, úgy érzékelte, hogy nem igazán szívesen vállalta el a PVH Zrt. vezére a feladatot. 

A cég feladatai között egyébként a létesítményüzemeltetés mellett különböző projektek kommunikációja is szerepel, amikkel egyébként eddig rendszerint a Pécsi Kommunikációs Központot bízták meg, amely a városi lapokat adja ki több tízmillió forintos önkormányzati támogatással. Bár az indoklásban kifejezetten a projektek kommunikációját helyezik előtérbe, de a tevékenységi körök között már megbújik a napilap kiadás, valamint a rádiós- és televíziós műsor készítésének lehetősége is. Ezek pedig arra is utalhatnak, hogy vagy átszervezik a házi propagandistákat egy másik cégbe, vagy pedig párhuzamosan működtetnek még egy propagandarendszert közpénzből. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!