Árat is foghat az új rezsiszabály

2022.08.12. 17:00

Érdemes kivárni egy kicsit, sok új tényező befolyásolja az ingatlanpiac működését

Az ingatlanok túlárazottságának visszafogását várja a következő hónapokra az ingatlanbazar.hu portál. Az ingatlankereső szerint a nagy lökést a rezsicsökkentés új szabályai adták: bizonyos ingatlanokat képtelenség lesz a korábbi áron eladni.

20200507 Nyúl Napelem – körkép, Képen: napelem telepítés a Cseri pincészetnél Mándi Zoltán napelem telepítő Fotó: Nagy Gábor NG Kisalföld

Fotós: Nagy Gábor

Az ingatlanpiac árai differenciálódni fognak, a modern szigetelésű és energetikai felszereltségű ingatlanok továbbra is benne maradhatnak az áremelési spirálban, de a rosszul szigetelt, gázzal fűtött, elavult technológiákat használó házak árát komolyan visszahúzhatja majd a rezsicsökkentés gázfogyasztási limitje. 

A régi típusú ingatlanok gazdái, főleg a gázzal fűtött vidéki házak tulajdonosai sok esetben abból a társadalmi rétegből kerülnek ki, amelyik nem tudná a felújítást vagy a napelemre átállást megfizetni, így rájuk nehézségek várnak. 

Lehet-e árcsökkenés? 

A tavalyi évet erős keresleti piac jellemezte, országosan is 10% körüli áremelkedéssel, ami a hitelkamatok emelkedésével és az inflációs hatásokkal együtt nagyon megnehezítette a vásárlók helyzetét. A piacot inkább a befektetési vásárlók és az új építésű ingatlanok vásárlói mozgatták. 

Most ez megváltozhat, és az eladók kerülhetnek nehezebb helyzetbe. A rezsicsökkentés szabályváltozásai miatt az első számlák után már jelentősen megemelkedhet a kínálat, vagyis az eladó lakások száma. Ez és a kínálat összetétele vezethet az árak csökkenéséhez, illetve a vásárlói alkupozíció javulásához. Ha az árak csökkenése nem látszik a hirdetésekben, akkor azt az irodai jutalékok emelkedése tüntetheti el ebben az időszakban. 

Nyertesek, vesztesek 

Mely ingatlantípusok maradnak népszerűek, és melyek eladásához kell több idő majd? Ameddig a távfűtés rezsicsökkenése változatlan, addig kitart a panellakások és az egyedi gázmérővel ellátott, kisebb téglalakások keresettsége. Ugyancsak keresettek maradnak az új építésűek, bár az Ingatlanbazár szerint óvatosan kell gondolnunk erre a helyzetre, mert a hitelkamatok növekedése nem biztos, hogy megáll. Általában népszerű lesz minden kisméretű ingatlan, amely alkalmas a spórolásra, és amelyekkel nagyobb nehézségek nélkül a régi számlák limitjén belül lehet maradni. 

Jelen állás szerint a helyzet nyertesei egyértelműen a napelemmel felszerelt ingatlanok lesznek, nem véletlen a napelemes technológiát célzó roham. A vesztes pedig sajnos a kistelepülési, falusi, rosszul szigetelt ház: éppen az a kategória, amelyet eddig a kispénzű csokvásárlók kerestek a nagyobb városok környékén. 

Az albérlet drágulhat 

Az Ingatlanbazár szerint a változásoknak lehet egy másik vesztes csoportja is: az albérlők. A gázfogyasztási limitet spórolási nehézségek miatt átlépő ingatlanok egy része albérletként folytathatja, így a leendő bérlőknek nagyon oda kell figyelniük az előző év rezsiszámláira. Emiatt az albérletárak meg is emelkedhetnek a modern fűtésű lakások esetében úgy, hogy a magas rezsijű lakások és házak bérleti díja nem változik. 

Az Ingatlanbazár azt tanácsolja akár az albérletet keresőknek, akár a használt ingatlant vásárlóknak, hogy az eddiginél is jobban figyeljenek oda a hirdetések szövegére, és rezsikérdésekkel alaposan felkészülten menjenek ingatlant nézni. 
Az ingatlanirodák várakozásai szerint az újabb „résenlevős” bizonytalanság az irodák felé tereli a kínálatot, ez azonban – legalábbis az első időkben – egyáltalán nem biztos. Valószínűbb, hogy kitart a magánszemélytől magánszemély felé irányuló adásvétel trendje, és ha sikertelen a magánhirdetés (az Ingatlanbazár a saját fotós, kiemelt hirdetési csomagjaira esküszik), akkor indul meg az irodai eladás felé az újonnan piacra kerülő használt ingatlanok többsége. 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában