Pécsen nem éltek a kormány ajánlatával

2022.08.31. 17:17

Megvan a döntés: átadják az államnak a mohácsi központtal működő Baranya-Víz Zrt.-t

A Mohácson és még Baranyában további 203 településen víziközmű-szolgáltatást végző Baranya-Víz Zrt. napokban tartott közgyűlésen információink szerint úgy döntöttek, élnek a lehetőséggel, s átadják az államnak a céget. Ezzel nagy tehertől szabadulnak meg a jelenlegi tulajdonosok, az önkormányzatok, ugyanis a társaság komoly veszteséggel üzemeltethető, olyannyira, hogy idén például már hárommilliárd forintot kellene betenniük az érintett településeknek a közösbe. A hírhez kapcsolódik, hogy a pécsi városvezetés is kiadott egy közleményt, amely szerint Pécs nem él a kormány ajánlatával, a megyeszékhelyen továbbra is a Tettye Forrásház Zrt. kezében marad a víziközmű-szolgáltatás.

M. B. (forrás: Mohácsi Újság.hu)

Fotó: AS

A mohácsi központtal működő Baranya-Víz Zrt. 204 településen gondoskodik az ivóvíz-ellátásról és a szennyvíz elvezetéséről. A négy üzemigazgatósággal (Mohácson, Komlón, Szigetváron és Harkányban) rendelkező Zrt-nél mintegy négyszáz munkavállaló dolgozik.

Az árak befagyasztása ellehetetlenítették a bevételeik növelését annak ellenére, hogy kiadásaik évről évre nőnek.

A rezsicsökkentés bevezetése, 2011 óta jelentős mértékben emelkedtek a bérek, a vállalkozói díjak, az alapanyagok árai, most pedig az energiaárak drámai növekedése is hozzájárul ahhoz, hogy nyereségről egyáltalán nem lehet beszélni, olyannyira nem, hogy idén már hárommilliárd forinttal kellene hozzájárulniuk a tulajdonos önkormányzatoknak a cég működtetéséhez.

A halaszthatatlan felújítások tovább emelik a kiadásokat, a csőtörések számra évről évre növekszik, hiszen a vezetékek jelentős része 40-50 éves és ezért cserére szorul.

Mindezek okán - információink szerint - a Baranya-Víz Zrt. tulajdonosai teljes egyetértésben éltek a felajánlott lehetőséggel, s a céget átadják az államnak.

Ezzel nagyon nagy tehertől szabadulnak meg az önkormányzatok, mivel a cég egyre nagyobb veszteséget termel, s ez egyre komolyabb kiadást jelent a településeknek.

A kép teljességéhez tartozik, hogy a rendszerváltást követően a hálózatot és annak üzemeltetési jogát anno ingyen kapták meg az államtól az önkormányzatok, ez száll vissza most az államra.

Az érintett települések számára rendkívül kedvező, hogy az állam átvállalja az üzemeltetéssel járó kiadásokat, hátrány lehet viszont, hogy az esetleges hibák elhárításáról a jövőben már nem helyben hozzák meg a döntéseket, így előfordulhat, hogy ezeket a korábbiakhoz képest lassabban orvosolják majd.

A cég az államnak való átadásáról az érintett települések képviselő-testületeinek is jóvá kell hagyniuk, az erről szóló döntések várhatóan néhány napon belül megszületnek.

A pécsi városvezetés viszont nem él ezzel a lehetőséggel, a városháza kiadott ez közleményt, amely szerint Pécsett marad a Tettye Forrásház Zrt. 

„Pécs önkormányzata nem él a kormánynak azzal az ajánlatával, amely a gyakorlatban a teljes víziközmű vagyon, a szolgáltató cég és a víziközmű-ellátással kapcsolatos alaptevékenység átadását jelenti az államnak. A szaktárca ajánlata szerint amennyiben Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata 2022. augusztus 31-ig úgy döntött volna, hogy átadja az önkormányzati víziközmű tulajdont az állam részére, akkor a szolgáltató, a Tettye Forrásház Zrt. 2022. évi számviteli veszteségét az állam finanszírozta volna. Kizárólag a víziközmű-szolgáltatás alaptevékenységét vette volna át az állam, a másodlagos tevékenységek, mint például az ivóvíz-kiszállítás, illetve a szippantott szennyvíz elszállítása és kezelése továbbra is önkormányzati feladatok maradtak volna” – áll a pécsi önkormányzat közleményében. 

A pécsi Fidesz frakció már reagált is az esetre:

"A pécsi baloldalnak ismét a haverok az elsők

Óriási hibát követett el újra Pécs baloldali városvezetése: rövidtávú pártpolitikai érdekek miatt kockára tették a pécsiek biztonságos vízellátását. Ahelyett, hogy éltek volna a szaktárca, illetve a kormányzat garanciáival, amelyek biztosították volna hosszútávon a Tettye Forrásház Zrt. megmaradását, gyarapodását, a szakszerű víz- és szennyvízellátást Pécsett; a baloldali városvezetés azt választotta, hogy a pécsiek pénzéből pumpál milliárdokat a víziközmű cégbe, eközben pedig pozícióban hagyja és fizeti a baloldali pártérdekek kiszolgálóit, akik most a Tettye Forrásházban kulcspozíciókat töltenek be – érdemi munka nélkül.

Mert mégis mi szükség van arra, hogy Péterffy Attila százmilliós nagyságrendben közpénzeket elosztó és maga is bezsebelő ügyvédje ott sertepertéljen igazgatósági tagként, hátráltatva a szakembereket?

Vagy ott ügyködjön az a Szabó Szilárd, aki eddig is évi közel 50 millió forint közpénzért igazgatja Pécs egyik legkisebb – és egyébként monopol helyzetben lévő – cégét, a Pécsi Vagyonhasznosítót?

A pécsi Fidesz mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a pécsiek vízellátása ismét biztos, szakértői kezekben legyen, hosszú távon is a pécsieket szolgálva, ahelyett, hogy egy szűk baloldali kör felelősségvállalás nélkül a zsebét tömje a pécsiek adó és vízdíj befizetéseiből.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése

Fidesz – Magyar Polgári Szövetség Képviselőcsoportja"

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!