Fesztiválon ropják

2022.08.19. 17:00

Néptáncosok nemzetközi ünnepe zajlik a Duna partján

Azoknak is bátran ajánljuk, hogy látogasson el a mohácsi fesztivál még hátralévő programjaira, akik nem rajonganak szenvedélyesen a néptáncért, mert bizony itt nem is csak a táncról van szó, hanem szívről, lélekről, csodás érzelmekről.

Máté Balázs

Az ember néha egészen másra számít, mint amit kap. Így volt ez a Mohácsi Nemzetközi Néptáncfesztivál esetében is, amelynek a nyitó estéjén volt szerencsénk részt venni. S valóban szerencsénk volt, mert olyasmit láttunk, amit másutt csak egész ritkán: csillogó szemű fellépőket, kicsiket és nagyokat, a másikra kíváncsi és a másikért szorító tánccsoportokat, a lépéseket ellesni vágyó, meglepően szép számú közönséget, a szemünk előtt feltámadó ihletet, a művészet megfoganását.

Azt persze nem tudjuk s nem is tisztünk megítélni, hogy a nívó a hozzáértő, kényes ízlésű kritikusok tetszését elnyerné-e vagy sem, de nem is ez a lényeg, mert itt nem csillagok születnek, hanem csillagok ragyognak. Szerényen, magától értetődően, mivel természetüknél fogva ilyenek, s nem is akarják másnak mutatni magukat, mint amilyenek valójában.

Például a Sátorhelyi Néptáncegyesület tagjai: őszinte, gyermeki lelkesedéssel villantják fel a lélek milliónyi árnyalatát, mintha csak egy ezer oldalas regényt sűrítenénk pár per percbe, de úgy ám, hogy minden egyes sora megjelenítődik és azokra később is emlékezünk.

És más nemzetek táncait is élmény nézni. Bugyuta országimázsfilmekkel ellentétben egy népről, a lelkükről, szenvedélyeikről és szenvedéseikről mindennél többet mond, ahogy eltáncolják a történelmüket, a hova tartozásukat, a múltat és a jövendőt.

Szóval azoknak is ajánljuk, hogy látogassanak el a fesztivál még hátralévő eseményeire, azaz a pénteki és szombati programokra, akik nem születtek néptánc-rajongóknak: ha nem is válnak egy csapásra azzá, átélhetik a szívből, lélekből áradó derű és ború ízét, s ennél aligha kell több.

A részletes program:

Péntek

(Kossuth Teátrum Szabadtéri Színpad - SLAMI udvar)
Mohács Nemzetiségi Néptáncegyüttes (Mohács)
Szivárvány Szlovák Néptáncegyüttes (Kiskőrös)
KUD „Kraluš" Stupnik (Horvátország)
Spod Turbaca (Lengyelország)
Táncház a helyszínen

Szombat
19:30 Néptáncosok felvonulása a Szabadság utcán (SLAMI - Deák tér útvonalon)
20:00 Gálaműsor a Deák téren

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában