Pécsnek ki kell vennie a részét

2022.09.08. 15:21

Rezsitámogatásra tett javaslatot a pécsi Fidesz

A kisebb vállalkozások megsegítése mellett a nehezebb sorsú, alacsonyabb jövedelműeket célozná meg a pécsi Fidesz városházi frakciója azzal a javaslatcsomaggal, amiről csütörtökön tartottak tájékoztatót. A nemzeti oldal minden közgyűlési szereplővel egyeztetést kezdeményez az ügy érdekében.

B.M.

Képünk egy korábbi sajtótájékoztató illusztrációja.

Fotó: Laufer László

A háború és az elhibázott uniós szankciós politika okán elszabadult energiaárak miatt a kormányzat családonként nagyjából 150 ezer forintnyi rezsiköltséget vállalt át azzal, hogy az átlag alatti fogyasztók számára rögzítette a rezsidíjakat az áram és a gáz esetében. 

A pécsi városházán ellenzékben lévő Fidesz frakció vezetője, Csizmadia Péter csütörtöki sajtótájékoztatón közölte, hogy miután több hazai városban is további segítséget nyújtottak az önkormányzatok a lakosoknak, erejéhez mérten Pécsnek is ki kell vennie a részét ebben. Várták, hogy a baloldali pécsi városvezetés is reagáljon helyzetre, de erre eddig nem került sor.

A fideszes frakcióvezető elmondta, tanulmányozták a különböző városok gyakorlatát és nem titkoltan a székesfehérvári modellt találták ezek közül a legjobbnak, így ezt vették maguk is alapul a javaslatuk megfogalmazásakor. 

Meglátásuk szerint elsősorban azoknak kellene segíteni a város anyagi lehetőségeit látva, akik bejelentett pécsi lakcímmel rendelkeznek és a legnehezebb helyzetbe kerülhetnek; az egyedülállóknak, a gyermeküket egyedül nevelőknek és a négy, illetve több gyermeket nevelő családoknak adnának segítséget. A feltétel lenne az is, hogy az egy főre eső jövedelem ne haladja meg a 115 ezer forintot. Azoknak járna ez a támogatás, akik emellett túllépik az átlagfogyasztás mértékét. 

Úgy vélekednek a jobboldalon, hogy 5000 forintot lehetne az áramszámlára és 15.000 forintot a gázszámlára támogatásként adni, de nem feledkeztek meg a fatüzelésű kazánt használókról sem, számukra egyszeri, 75.000 forintos juttatást biztosítanának a tűzifa vásárlásához.

Rajtuk kívül azt is javasolják a baloldali városvezetésnek, hogy a munkahelyek megtartásáért, a legsérülékenyebb kisvállalkozások terheinek csökkentése érdekében engedje el az önkormányzat - amennyiben önkormányzati bérleményt használnak - a bérleményért fizetendő bérleti díj felét. Csizmadia megjegyezte, ez nem is lenne példa nélküli, hiszen hasonló történt a koronavírus-járvány alatt a városvezetés jóvoltából. 

Azt is elmondta, hogy nem zárkóznak el attól sem, hogy ezt a kedvezményezetti kört kibővítsék és a háromgyermekes családok számára is segítő kezet nyújtson az önkormányzat, de úgy gondolja, hogy első lépésként induljanak el az elsődleges javaslatcsomaggal. 

Csizmadia kiemelte

szeretne minden, a közgyűlésben politikai szerepet betöltő frakcióval, személlyel leülni tárgyalni, hogy a pártpolitikai szempontokon is felülemelkedve hozhassanak közösen döntést, egyeztessék a javaslataikat. 

A támogatási forma nagyjából 100 millió forintos kiadást jelentene az önkormányzatnak, de az elmúlt években egyébként is milliárdokkal több állami támogatás érkezett Pécsre, ezért is lehetne forrást találni erre a célra is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!