Veszélyes!

2022.09.18. 11:56

Az Elf Bar illegális, árusítása tilos

W. K.

Forrás: pixabay.com

A különböző ízesített, elektromos dohánytermékek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a fiatalok körében – a rendőrség közleményben hívja fel az iskolákon keresztül a diákok, a szülők és a pedagógusok figyelmét az Elf Barral kapcsolatos veszélyekre. 
A hatóság tapasztalatai szerint a hazai illegális piacon egyre nagyobb teret hódít ez az új típusú eldobható elektromos cigaretta, ami egy többféle ízben elérhető, nikotinos vagy nikotinmentes folyadékkal előre feltöltött, akkumulátoros eszköz. Ennek az egyik legnagyobb veszélye, hogy gyakran általános iskolás gyerekeknek értékesítik, internetes közösségimédia-felületeket is használva. 
– Az Elf Bar pontos összetevői ismeretlenek, ellenőrizetlenek, egészségügyi hatósági bevizsgálásukra azok forgalmazási tilalma miatt nem került sor – áll a felhívásban. 
Veszélyessége éppen abban áll, hogy nagyon kevés a hiteles információ a termék összetevőit illetően. Még a legkisebb töltéssel rendelkező eszköz nikotintartalma is 3-4 doboz hagyományos cigarettának felel meg. 
Alapvetően az elektromos cigaretták és a dohányzást imitáló elektromos eszközök forgalmazása nem illegális, ha az ízesítés nélküli, és a forgalmazó a szükséges jogosultsággal, engedéllyel rendelkezik – azaz kizárólag dohányboltban forgalmazható. Viszont ízesített termék forgalmazása tilos Magyarországon. 
Aki Elf Bart hirdet, vagy forgalmaz, azt a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága 5 millió forinttól 500 millió forintig terjedő bírsággal sújthatja. Termék birtoklásáért a Nemzeti Adó- és Vámhivatal jövedéki bírságot szabhat ki. Ha valaki Elf Bar árusításával találkozik, az ingyenesen hívható 1828-as számon tehet bejelentést. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!