Ezt látni kell!

2022.09.17. 11:00

Felrobbantják a belvárost, Afrika, Korea és Szardínia is Pécsre érkezik a jövő héten

A pécsi egyetem sokoldalúsága a külföldi diákok jelenlétében is megmutatkozik. Idén először vehetünk részt a nemzetközi kultúra napján a PTE Nemzetközi Igazgatósága szervezésében. Szeptember 21-én különleges koncertekkel, divat- és táncbemutatókkal várnak a Széchenyi téren.

Mohay Réka

Jövő szerda délutántól estig a különböző kultúrák találkozásának színhelye lesz a város főtere. Délután 4-től a PTE Táncegyüttes és a PTE PEAC Cheerleading szakosztály műsorát láthatjuk, akik változatos táncstílusokat mutatnak be a latin táncoktól a hiphopon keresztül a cheerleadingig. Érdemes úgy készülni, hogy akár a nézők is táncra perdülhetnek. 

A csapatot öt órától a baranyai HangaBanda követi. 
 

Este hat előtt tíz perccel különleges, afrikai ihletésű divatbemutatót láthatunk a Largo Collections darabjaiból. A márka megálmodójával és a színes, egyedi afrikai motívumokat felhasználó ruhaköltemények készítőjével, Boluwatife Olagokével lapunkban is olvashattak egy interjút. A fiatal divattervező Nigériából érkezett a Hungary Helps keresztény fiataloknak szóló ösztöndíjjal, s a PTE-n végzett. Kreációival az afrikai kultúra vidám és energikus szépségét kívánja világszerte ismertté tenni. Ebből láthatnak most ízelítőt a pécsiek az International Culture Day során. 
 

A divatbemutatót egy tüzes, szintén afrikai produkció követi fél héttől. A Ballet Camara alapítója a fővárosban élő Abdoul Camara. 

Nemrég az Ördögkatlan Fesztiválon is felléptek, tavaly a Nemzetközi Ősz (International Autumn)-programsorozat keretén belül tartottak szenegáli dobos és táncos bemutatót és workshopot a pécsi Nappaliban. Az lenyűgöző energikusságáról és akrobatikus mozdulatairól híres Camara és társai látványos afrikai dob- és tánc­show-t mutatnak be. 
 

Igazi olasz különlegességet hallhatunk 19.20-tól a szardíniai Tenore Supramonte de Orgósolo előadásában. A többszólamú, összetéveszthetetlen Tenore-­éneklés nem kis kihívás elé állítja az énekeseket – a többszólamú, torokhangokkal tarkított technika az UNESCO szellemi kulturális örökség programjába is bekerült. 
 

Fél kilenctől a Mynga Blues Collective muzsikál. A hattagú, huszonéves srácokból álló formációt a mongol származású Mynganbayr, a PTE közgazdászhallgatója vezeti. 
 

Az estét fél tíztől a Los Orangu­tanes zárja, a Kelet-Európában unikumként életre hívott 10 tagú latin-amerikai bulibanda játszik Pécs főterén. 
 

Másnap a Zsolnay Negyedben folytatódik a zenei kavalkád

A nemzetközi kultúra napját (International Culture Day) szeptember 22-én is koncertek követik. Este kilenctől a Zsolnay Negyed E78 termében a Koreai Kulturális Központtal közös projekt keretében érkezik Pécsre a Leenalchi-t, Dél-Korea első számú popbandája. Az elmúlt évtizedben elképesztően felkapott, alternatív popzenekar a tradicionális zenét keresztezi előremutató popzenei megoldásokkal. A banda előzenekaraként eva (DEVA), a budapesti Takács Dorina szólófellépését hallhatjuk, aki maga írja és hangszereli a magyar népdalok és az elektronikus zene ötvözeteként születő, misztikus hangzású dalait. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!