Floridából írta

2022.09.30. 14:01

Halálos hurrikánban a pécsi Vujity Tvrtko!

Bóka Máté

Fotó: AFP

 Az Ian hurrikán szerdán helyi idő szerint délután 3 órakor érte el Florida délnyugati partját 4-es erősségű hurrikánként, óránként 250 kilométeres sebességű széllökésekkel. Ez volt minden idők negyedik legerősebb hurrikánja, amely elérte a déli államot. 

A pécsi születésű Vujity Tvrtko jelenleg éppen Floridában él, néhány nappal ezelőtt már arról posztolt, hogy elérte a vihar az otthonát. Akkor a közösségi oldalára feltett videókon már látható volt, hogy iszonyatos erővel tombol a hurrikán, pedig még vélhetően csak az előszele érte el őket.

"Szomszédaimmal abba is hagytuk a tőből kiszakadt közlekedési táblák és a leszakadt faágak összegyűjtését, megyünk és maradunk a fedezékben. Félő, hogy hamarosan elönt minket a víz, mert a házunk mögött lévő tó kiöntött és már csak 4-5 méterre van tőlünk. Mi mindannyian jól vagyunk. Hol van áram, hol nincs" - írta a televíziós újságíró. 

A közösségi oldalán a legutolsó bejegyzését csütörtök délután adta közre Tvrtko, ezért többen is aggodalmuknak adtak hangot, hogy reméli jól vannak, és nem történt bajuk. 

Az, hogy mennyire súlyos a helyzet, mutatja az a nyilatkozat is, amelyet az amerikai elnök tett. Ha hinni lehet  Joe Bidennek, akkor ez lehet Florida "leghalálosabb" vihara. Ahogy fogalmazott,  hogy a pontos számok ugyan nem ismertek, de súlyos emberveszteségek vannak.

Az állam délnyugati részét érintette leginkább a hurrikán, a legsúlyosabb károkat Fort Myers kikötővárosban okozta, amelynek tengerparti részét szinte teljesen letarolták a több méter magas hullámok és a széllökések.  Az állam hurrikán-sújtotta részén a beszámolók szerint több ezer ember vesztette el lakóhelyét, a Nemzeti Gárda egységei és helyi szakemberek dolgoznak a vízzel elöntött, illetve szélviharral érintett településeken, kutatnak a romok között. DeSantis Florida kormányzója szerint a károk felszámolása, az újjáépítés évekig eltarthat.

Tvrtko magyarországi horvát családban Balogh Szilárdként látta meg a napvilágot, a Vujity édesanyja családneve, Tvrtko pedig a Szilárd horvát megfelelője. Jelenleg Port Orange-ban él, ami légvonalban 300 kilométerre van északra a Fort Myers városától. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!