A polgármester és a várkapitány is nyeregbe pattant

2022.09.04. 14:59

Két keréken eredtek Buga Jakab nyomába Siklósról

Több mint 240 résztvevővel startolt szombaton a II. Buga Jakab kerékpártúra. A nevezők száma százzal haladta meg a tavaly regisztrált kerékpáros indulók számát.

Zs. K.

A Balatonkör Egyesület már másodszor mozgatta meg térségünk kerékpárosait, a tavalyi nagy sikerű Buga Jakab kerékpártúra idén még nagyobb érdeklődés mellett zajlott. A siklósi várból reggel a családi kört (24 kilométer) és a 106 kilométeres távot (kétkör: családi kör és a 82 kilométeres Buga Jakab túra egymás után) teljesítők együtt indultak Harkányon át a Dráva partjára, majd a délelőtt folyamán innen rajtolt a 82 kilométeres és a 45 kilométeres túra is. Utóbbi újdonság volt idén, Siklós várossá válásának 45. évfordulója alkalmából alakították ki a szervezők ezt a kört.

Márkus Gábor, a Balatonkör Egyesület egyik alapító tagja ezúttal is csak pozitívan nyilatkozott a házigazdák segítőkészségéről, valamint a szervezésben és a lebonyolításban részt vállalók munkájáról. A kerékpárosok teljes biztonságban voltak, hiszen amellett, hogy mindenki kerékpárját műszakilag átnézték az indulás előtt, az egyesület tagjai biztosították a forgalmat, és a rendőrök, illetve a polgárőrök is gondoskodtak arról, hogy minden közlekedő figyelmét felhívják a két keréken haladókra.

Az idén egyébként a legfiatalabb résztvevő a szervezők információi szerint 6 éves volt, legidősebbként pedig egy 70-es éveiben járó férfi tekert. A rajtszám ezúttal is tombolaként szolgált a rendezvény végén, melynek fődíja idén egy Cross kerékpár volt. A sors úgy hozta, hogy ezt a Balatonkör Egyesület egyik tagja nyerte meg, ám ő felajánlotta, hogy húzzanak új sorszámot a fődíjra, amelynek aztán végül egy budapesti résztvevő örülhetett.


A kerékpárosokkal tartottak

Hogy már a második évben mennyire sokan felfigyeltek a programra, az abból is látszott, hogy a tavalyinál jóval több támogatója volt a rendezvénynek, akik tombolanyereményekkel, vagy más módon járultak hozzá a kerékpártúrázók élményekben gazdag napjához. Ezen kívül érdekesség, hogy idén a térség több közéleti szereplője is részt vett a túrán. Nagy Csaba országgyűlési képviselő és Kovács Gábor, a Tenkes Csárda tulajdonosa a 45 kilométeres szülinapi kört teljesítette, míg Szentgyörgyváry Péter várkapitány és Riegl Gábor polgármester a 82 kilométeres távot tekerte le. Bár a városvezető esetében ez nem volt meglepetés, ő már tavaly is a kerékpárosokkal tartott.

Siklóst és térségét népszerűsítik

A tavaly először megrendezett Buga Jakab Kerékpártúra gondolata még 2020-ban fogalmazódott meg a szervezőkben. Akkor a siklósi polgármester, valamint a Tenkes Mountain Bike Egyesület tagjai látták vendégül a Balatonkör Egyesület tagjait egy egyeztetésre. A városvezető célul tűzte ki Siklós és térsége, az egészséges életmód, valamint a természetvédelem népszerűsítését. 2020-ban a járvány gátat szabott a program megtartásának, azonban tavaly nagy sikerrel indult a túra. Ez egyébként az első olyan rendezvény, amely a Balatonkör szervezőit a közvetlen környezetüktől, a Balatontól távolabbra vitte, éppen ezért az útvonalak kialakításánál számítottak a helyiek ismereteire is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!