Ez pazarlás!

2022.09.17. 14:20

Még mindig túl sok kenyér kerül a kukába

A kenyér az egyik legalapvetőbb élelmiszerünk, és napjainkban a harmadik legnagyobb mennyiségben elpazarolt termék Magyarországon, de a legtöbb nyugati országra ugyanígy jellemző a probléma.

W. K.

Forrás: pixabay.com

 A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal adatai szerint évente fejenként 5,3 kg végzi élelmiszer-hulladékként hazánkban. 
 

Kis odafigyeléssel azonban a pazarlás elkerülhető. A legfontosabb, hogy próbáljuk megtervezni, mennyi kenyér fogy el egy héten, és ehhez mérten vásároljunk tudatosan, inkább többször kisebb mennyiséget. Ha mégis keletkezik maradék, szeletelve fagyasszuk le! 

Amikor pedig fel szeretnénk használni, a mikrohullámú sütőben ki lehet olvasztani. 
 

A maradék pékárut ki is lehet szárítani, majd ledarálva házi zsemlemorzsa készülhet belőle. A szikkadt kenyér ideális pirítós alapanyag, de bundás kenyérnek is kiváló. Klasszikus hazai felhasználási módja még a szikkadt, száraz kenyérnek a vagdalt és fasírt. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!