2022.09.17. 14:20
Még mindig túl sok kenyér kerül a kukába
A kenyér az egyik legalapvetőbb élelmiszerünk, és napjainkban a harmadik legnagyobb mennyiségben elpazarolt termék Magyarországon, de a legtöbb nyugati országra ugyanígy jellemző a probléma.
Forrás: pixabay.com
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal adatai szerint évente fejenként 5,3 kg végzi élelmiszer-hulladékként hazánkban.
Kis odafigyeléssel azonban a pazarlás elkerülhető. A legfontosabb, hogy próbáljuk megtervezni, mennyi kenyér fogy el egy héten, és ehhez mérten vásároljunk tudatosan, inkább többször kisebb mennyiséget. Ha mégis keletkezik maradék, szeletelve fagyasszuk le!
Amikor pedig fel szeretnénk használni, a mikrohullámú sütőben ki lehet olvasztani.
A maradék pékárut ki is lehet szárítani, majd ledarálva házi zsemlemorzsa készülhet belőle. A szikkadt kenyér ideális pirítós alapanyag, de bundás kenyérnek is kiváló. Klasszikus hazai felhasználási módja még a szikkadt, száraz kenyérnek a vagdalt és fasírt.