Tüzet jeleztek

2022.09.20. 15:00

Pár percre kiürült a pécsi vásárcsarnok

Megszólaltak a tűzvédelmi szirénák kedd reggel a pécsi vásárcsarnokban. Az épület két és fél perc alatt teljesen kiürült.

Zsigmond József

Fotó: Laufer László

Kedd reggel fél kilenc. Amint belépünk a pécsi vásárcsarnok épületébe a megszokott kép tárul elénk. Az eladók a gyümölcsöktől, zöldségektől roskadozó pultok előtt állnak, és mosolyogva szolgálják ki vásárlóikat. A becslésünk szerint közel száz vásárló lehet a csarnokban. Háromnegyed kilenc. Egyszer csak megszólal a hangosbemondó, egy kellemes férfi hang közli: amint megszólal a tűzjelző, azonnal hagyják el az épületet.

A pécsi vásárcsarnok üzemeltetője, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. hétfőn közleményében közölte, hogy kedden gyakorlat miatt szólalnak meg a vásárcsarnok tűzjelző szirénái, de hogy pontosan mikor, azt nem lehetett tudni. Kilenc óra. Megszólalnak a tűzjelzők. Az eladók zárják az üzleteket, a gyümölcsök, zöldségesek takarják az árut a pultokon. Alig telik el pár perc, és már mindenki kint van a csarnok előtt: a vásárcsarnok személyzete, eladók, vásárlók.

– A tűzvédelmi jogszabály úgy határoz, hogy a 300 fő fölötti tartózkodására szolgáló építmény esetén minden évben egyszer tűzvédelmi gyakorlatot kell tartani

 – mondta Borsos Viktor tűzvédelmi szakértő, aki külső szakértőként vett részt a vásárcsarnoki kiürítési gyakorlatában az épület tűzvédelmi szaktanácsadójával, Peternel Piroskával.

Az új pécsi vásárcsarnok nyár elején nyílt meg, így ennek az épületnek a tűzvédelmi gyakorlatának a főpróbáját most tartották. A tűzjelzők éles hangjára a csarnokban lévő hat darab kétszárnyú ajtó magától kinyílt, hasonlóan a tetőben lévő kupolákhoz, illetve füstkötényfal ereszkedtek le.

A szakértő lapunknak elmondta, hogy a gyakorlatnak, oktatásnak azért van jelentősége, hogy egy bombafenyegetés illetve tűz esetén minél gyorsabban eltudják hagyni az épületet az ott tartózkodók. A 1500 főre tervezett pécsi vásárcsarnok kiürítési terve szerint négy perc áll rendelkezésre az épület elhagyására, ez most mérésünk szerint két és fél perc alatt sikerült. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!