Autómentesen

2022.09.22. 20:00

Reggeli járt a bringázóknak

Mozgalmasabbra, de minden bizonnyal környezetkímélőbbre sikerült a reggel tegnap Pécsen, ahol a PTE Zöld Egyetem az Európai Mobilitási Hét keretében több programot is szervezett.

Zsíros Krisztina

Fotó: Laufer László

Szerda reggel az orvoskar szervezésében megtartott bringás reggeli – a Szigeti úti főépület előtt – több mint 80 kerékpáros fiatalt mozgatott meg, de sokan csatlakoztak a PTE Zöld Egyetem Program által szervezett csütörtöki Bringás ízélmény reggelihez is, amelynek helyszíne ezúttal a Pécsi Vásárcsarnok északi kapujánál volt, ahol 7 órától 10 óráig a közlekedőknek egy egészséges reggelivel köszönték meg, hogy ezen a napon az autó helyett két kerékre váltottak

A Pécsi Vásárcsarnok termelői/vendéglátói minőségi alapanyagokból készült péksüteménnyel, házi zsíros kenyérrel, almával, teával, házi termelői tejjel várták biciklivel érkezőket, emellett a Bringaműhely jóvoltából egy gyors kerékpár átvizsgálásra is lehetőség nyílt. Komolyabb problémákat nem találtak az átvizsgált kerékpároknál, amelyek viszont némi szerelésre szorultak, azok tulajdonosai egy 30 százalékos kedvezménykupont kaptak, melyet egy későbbi szerviz alkalmából felhasználhatnak. 

Dr. Orbán Krisztina, a Pécsi Vásárcsarnok vezetője örömmel fogadta, hogy itt rendezték meg a bringás reggelit, hiszen szeretnék, ha az épület melletti terület is közösségi térként szolgálna. 

 A szeptember 16. és 22. között, immáron huszonegyedik alkalommal megrendezett Európai Mobilitási Hét idei évi tematikája egyébként a „Hangold össze” mottó köré szerveződve a közlekedésben érintett szereplők közti összhang erősítése köré szerveződik. Ezt érintve múlt pénteken az Általános Orvostudományi Kar épületében Szakmai napot szervezett a PTE, ahol a jó gyakorlatokat bemutató előadások mellett pódiumbeszélgetés keretében került sor az egyetemet érintő legfontosabb problémák áttekintésére, a szakértők mellett hangot kaptak a buszos, kerékpáros, rolleres, gyalogos és autós közlekedők is.

Új szerviz pontot adtak át a Megyeri téren

A pécsi önkormányzat is több programmal készült az Európai Mobilitási Hétre, a Széchenyi téren bringás reggelivel várták a kerékpárosokat, 11 órakor pedig a Megyeri téren új szerviz pontot adtak át. Így már a Pécs Plazánál, a Rókus sétánynál, a vásárcsarnoknál, a Magyarürögi és Rácvárosi utak csomópontjában, a tüskésréti pumpapályánál vannak kialakított szerviz pontok a kétkerekű közlekedési eszközök javítására. A Biokom honlapján megtekinthető Pécs mobilitási térképe, amelyről a szerviz pontok helyszíne mellett az elektromos autó töltőpontok és a város kerékpárút hálózata is megismerhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!