Bezár az ikonikus pécsi étterem

2022.09.26. 14:00

Túlélt két világháborút, az energiakrízisre azonban egyelőre nincs megoldása az Aranykacsának

Lejárt a földgázszolgáltatóval kötött határozott idejű szerződése a legendás Aranykacsa Étteremnek és a tulajdonos, Háber Tamás hiába keresett meg minden Magyarországon bejegyzett földgázkereskedő vállalkozást, nem kapott olyan ajánlatot, amelynek köszönhetően felelősen tovább lehetne üzemeltetni a patinás vendéglátóhelyet.

Radnai Balázs

Fotó: Shutterstock

Már negyven évvel ezelőtt is az Aranykacsa volt az az étterem, amelyet egy pécsi elsőként ajánlott egy olyan vendégnek, aki nem ismerős a megyeszékhelyen. Az 1913-ban alapított étterem túlélt két világégést, ám a szomszédunkban zajló háború által okozott energiaválság miatt átmenetileg kénytelen lehúzni a rolót.

Sokaknak szolgált nagy meglepetéssel, mikor az aranykacsa weboldalán a napi menüről szerettek volna informálódni és az ételek neve helyett a következő bejegyzésbe ütköztek: „Tájékoztatom, hogy vállalkozásunk átmenetileg szüneteltetjük. Ennek oka, hogy a lejáró földgáz ellátási szerződésünket ajánlat hiányában nem tudjuk meghosszabbítani!”

- Tizenkilenc szolgáltatót kerestünk meg, hogy tegyen számunkra ajánlatot földgáz biztosítására, ebből kilenc helyről elutasító választ kaptunk és egyetlen ajánlat futott be hozzánk – meséli Háber Tamás, az Aranykacsa étterem tulajdonosa, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének egykori elnöke. - Egyetlen vállalkozás jelezte, hogy hajlandó gázt szolgáltatni a számunkra, de olyan feltételeket között, amelyek mentén egy hozzánk hasonló kisvállalkozás csak veszteséget tud termelni – mondta a tapasztalt vendéglátós, aki szakmai munkájának elismeréseként 2015-ben a Magyar Érdemrend tisztikeresztje állami kitüntetésben részesült.

- Megoldásokat látok, de gáz egyelőre nincs - mondta Háber Tamás, aki keresi a megoldást a nehéz helyzetre. Elmondása szerint H-tarifás villanyóra, hőszivattyú és napelemes rendszer lenne az ideális megoldás az étterem energiaellátására, ám ez egyrészt időigényes folyamat, másrészt egyáltalán nem biztos, hogy a városképi szempontból központi helyen álló épület megkapja erre a szükséges engedélyeket.

- Fájdalmas volt az itt töltött negyven év után meghozni ezt a döntést, de ilyen körülmények között nem kockáztathattam meg, hogy az alkalmazottaink karácsony előtt szembesüljenek azzal, hogy már nincsen állásuk – összegzi a döntés hátterében álló indokokat a vállalkozó, aki azon az állásponton van, hogy kivár tavaszig és akkor hoz majd döntést a folytatásról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában