Látszunk és lássunk!

2022.09.29. 07:00

Veszélyeket is rejt az őszi időszak a sofőrök számára

Itt van az ősz, itt van újra, ismét látványos színekben pompáznak a fák. A korai sötétedés, a nedves, párás úttest azonban nem várt veszélyeket rejt a közlekedők számára.

Zsigmond József

Fotó: Shutterstock

Beköszöntött az ősz, ami számos veszélyt jelent a közlekedőkre: autósokra, motorosokra, biciklisekre, gyalogosokra egyaránt. Az járművezetőknek kell talán a legtöbb dologra odafigyelniük az ősz beálltával, hiszen nem csak a járműben kell ellenőrizni, cserélni bizonyos dolgokat, hanem más vezetési stílust kell beiktatni néhány hónapra. Még fagy­mentes időben is számítani kell reggelente egyes helyeken a jegesedésre. A megcsúszást lassúbb tempóval, az esetleges balesetet pedig nagyobb követési távolsággal, még nagyobb odafigyeléssel elkerülhető. 

– Számos cég szervez az országban vezetéstecnikai tréningeket, amelyeken mindenképp ajánlatos részt venni, főleg a friss jogosítványos járművezetőknek 

– említette meg lapunk megkeresésére a baranyai rendőrség sajtóosztálya. 

Az őszi időjárás több tényezője is korlátozza a látási viszonyokat, többek között a szemerkélő vagy zuhogó eső, amely miatt szakaszosan vagy állandóan működik az ablaktörlő, vagy a párásodás, amely szintén korlátozza a járműből való kilátást. Fontos, hogy jól működjön az ablaktörlő, legyen az autóban jégoldó spray, jégkaparó, az ablakmosó folyadékot ajánlott télire cserélni. 

A gumiabroncsokat akkor célszerű télire cserélni, ha 7 Celsius-fok alá süllyed a hőmérséklet. Az aszfalt hőfoka általában kevesebb, mint a levegőé. Ilyenkor a téli gumi már sokkal jobban tapad, és rövidebb vele a fékút. Mindenképpen szükséges átnézni az akkumulátort, a gumiabroncsokat, a világítást, a fékrendszert. Az őszi ellenőrzést célszerű szakműhelyben elvégeztetni. 

Ősszel a motorkerékpárral és segédmotoros kerékpárral közlekedők legnagyobb ellensége a nedves, csúszós úttest. A csapadékon túl további veszélyt jelent a munkagépek által az úttestre felhordott sár, valamint a lehulló falevelek. Nagy sebességgel, nedves úton közlekedve előfordulhat, hogy a motor beszitál és irányíthatatlanná válik. Azért a rendőrök kérik, hogy a motorosok mindig tartsák be a megengedett legnagyobb sebességet, és mindig az út-, időjárási és látási viszonyoknak megfelelő sebességgel haladjanak. 
 

Nem látszik a sötét ruha

A korai és késői órákban gyalogosan közlekedőknek kiemelt figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy láthatóak legyenek az utakon. Ezt hivatottak szolgálni a különféle fényvisszaverő eszközök a ruházaton, hátizsákokon. A gyerekek még élvezettel viselik a játékos fényvisszaverő tárgyakat, azonban a tinédzserekre ez már nem mondható el. Sötétben és szürkületben sokkal észrevehetőbb a fényvisszaverőt viselő gyalogos, de már a világos színű ruha, táska, szatyor is messzebbről látható a járművezetők számára. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!