Értékek nyomában

2022.09.28. 17:41

Zrínyi vérét és Szulejmán könnyét is megkóstolhatjuk pénteken

Szeptember 30-án, pénteken délután tartják a II. Szigetvári Értéktár-konferenciát a Molnár Imre Városi Könyvtárban. Az elsőt 2015-ben tartották, s az utóbbi időben három új elemmel bővült a helyi értéktár. Bekerült a Zrínyi Vár apródtábora, mely idén tíz éve zajlik nyaranta. Bővült továbbá a lista Sarlós Endre képregényrajzoló munkásságával, aki idén nyáron hunyt el, valamint Vanyúr István szobrászművész tevékenysége is az értéktár részét képezi immár – a művész több közterületi szobor alkotója, a nemrég átadott, Somló Tamásnak emléket állító művet is ő készítette.

M. R.

Fotó:

Az idei konferencián Megyesi Ramóna ifjúsági értékőr ad áttekintést a helyi értéktárról. Kiemelt figyelmet kap a Zrínyi-kultusz története Varga Zoltán, a Szigetvári Várbaráti Kör elnöke tolmácsolásában, valamint a hősies várvédelem tanulságai, a várkapitány Salamon Ferenc jóvoltából. Megismerhetjük a Szulejmán-dzsámi titkait Király Lajostól, aki dr. Falus Orsolya és dr. Kobolka István mellett évek óta foglalkozik a dzsámi építészeti és történeti vonatkozásaival. Borjáti Balázs történész  a helyi zsidó temető értékeit illetően tart előadást. 

 

Mint arról korábban beszámoltunk, a helyiek célja, hogy a Zrínyi-kultusz hungarikum, valamint a világörökség része lehessen.

– Szigetváron 1833 óta évente tisztelgünk Zrínyi hősiessége előtt, ez az ország legrégebbi folyamatosan megtartott megemlékezése 

– hangsúlyozta Varga Zoltá.

A célkitűzés horvát-magyar közös ügy, így a horvát kapcsolatok erősítése is fontos szempontot jelent a témában. A zárást és értékelést Málek Andrea, Szigetvári Települési Értéktár Bizottság Elnöke tartja.

A pénteki konferencia előadásokat követően bemutatják a helyi értékeket összegyűjtő Szigeti Kincsek című kötetet is, amelyet Pincehelyi József szigetvári fotográfus fényképeivel színesítenek – ebből a résztvevőknek ajándékba adnak egy-egy példányt. Az érdeklődők nem csak előadásokon keresztül hallhatják, hanem meg is ízlelhetik a térség finomságait. A szentegáti Drotter kenőmájashoz szigetvári paradicsomot kóstolhatnak, a Zrínyi vére és a Szulejmán könnye fantázianevű helyi vörös- és fehérborok társaságában. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!