Takarékon lesz a város

2022.10.20. 18:26

Pénteken döntenek a megszorításokról Pécsen

Nem kizárt, hogy a csőddel való riogatás nem először hull vissza a baloldalra – ezúttal ugyanis a tanácsadói, biztosi, tanácsnoki pozíciókat és a rájuk áldozott 100 milliót igyekeztek megvédeni azzal, hogy a városházi jobboldali ellenzéket támadták.

B. M.

Fotó: Laufer László

Alig néhány héttel ezelőtt még durván támadta a pécsi városháza a helyi jobboldali ellenzéket azért, mert a kisvállalkozásoknak a bérleti díjban segített volna, illetve a pécsi rászorulóknak pedig rezsitámogatást adott volna. 100 millió forintnyi keretet céloztak volna meg.
Az összeget a tanácsnokokra, biztosokra, tanácsadókra, ügyvédekre szánt pénzekből, a különböző megemelt cégvezetői fizetések visszanyeséséből teremtették volna elő.

A jobboldali kezdeményezésre Péterffy Attila polgármester koalíciójának az volt a reakciója, hogy „a javaslatuk éppen abba az irányba mutat, mint az eltelt 10 évben hozott többi döntésük: a populizmus hátán száguldanának a csőd felé”. Azt is hozzátette, hogy „Csizmadia Péter ötletéből még a holdról is látszik, hogy a Fidesz helyi csapata továbbra sem tanulta meg az alapvető leckét. Még mindig felelőtlenül ígérget, figyelmen kívül hagyva a valóságot, az önkormányzat gazdasági lehetőségeit”.

Aztán a legutóbbi közgyűlésen nem is fogadta el az MSZP–DK–LMP–Jobbik alkotta koalíció a segítségnyújtásra vonatkozó fideszes javaslatot, csakhogy most pénteken a baloldal egy hasonló programcsomaggal állt elő, amelyről a pénteki, az energiatakarékossági intézkedésekről szóló közgyűlésen dönthetnek. A fordulatot az a „felismerés” okozhatta, hogy időközben az Orbán-kormány is bejelentette, hogy ilyen intézkedési terv alapján kaphatnak támogatást a városok, települések. Csizmadia Péter egyébként azt mondta, miután leszavazták kedden a javaslatát, bízik abban, hogy a baloldaliak a saját javaslatukat elfogadják.
Az energiatakarékossági csomag alapján egyébként nyitvatartásokat korlátoznak, épületeket zárnak be ideiglenesen, illetve a fűtést és a klímahasználatot is csökkentik, valamint ingatlanokat is eladnak. A baloldali városvezetés a tanácsadói, biztosi, tanácsnoki kifizetéseket, a megemelt cégvezetői fizetéseket nem korlátozza, valamint továbbra is három alpolgármestert fizet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!