Terítéken a városi cégek

2022.10.19. 20:02

Egy vagyont költ el ismét közvélemény-kutatásra a pécsi városvezetés

Három pesti közvélemény-­kutató céget kérnek fel arra, hogy a pécsi önkormányzati cégekkel és intézményekkel kapcsolatos elégedettséget felmérjék egy éven keresztül. A vizsgálatban ügyesen elbújtattak egy politikainak is nevezhető felmérést, de a kutatásra szánt 17 millió kiadás indokoltsága az energiaválságban megkérdőjelezhető.

B. M.

Fotó: Shutterstock

A Tettye Forrásház Zrt., a Dél-Kom Kft., a, Biokom NKft., a Pétáv Kft. , a Tüke Busz Zrt., a Pécsi Sport Nonprofit Zrt., valamint a városházi propagandacég, a Pécsi Kommunikációs Központ Kft. mellett az önkormányzati kezelésben lévő intézmények is ott vannak azok között, amiket egy éven keresztül vizsgálnak majd a közvélemény-kutatók a szolgáltatások hatékonyabbá tétele érdekében a pécsiek ügyfél-elégedettségét megmérve.


Fontos ügyekről is kérdeznek majd
A feladatra három cégtől – a Publicus Kft.-től, a ZRI Závech Research Kft.-től és a Ynsight Research Kft.-től – várnak ajánlatot. Az erről szóló dokumentumból kiderül, hogy a munkát három részfeladatra bontják: egyrészt fókuszcsoportokkal akarják ellátni, másrészt telefonos megkereséssel. Ez utóbbinál megjegyzik, hogy a telefonos felmérés során Pécs város fontos ügyeinek áttekintése is szerepelni fog a kérdések között, ez azonban már a városvezetői politikai tevékenységgel hozható összefüggésbe. A telefonos felmérés során egyébként 1000 pécsit keresnek fel, és nagyjából negyedórán át faggatják majd őket.
A munka harmadik részében az online térben kutatnák az „aktuális szakpolitikai ügyekről” alkotott véleményeket, viszonyulásokat.
Erősen félremérték a választást is
A baloldal által megjelölt fővárosi Publicus és Závech köztudottan a baloldalnak készít elemzéseket, a Publicus egyébként az újabb tavaszi kétharmados jobboldali választási győzelem előtt nem sokkal még azt mérte, hogy többen szeretnének kormányváltást, de a Závech is szinte fej fej melletti eredményt vetített előre. A városvezetők által felkért harmadik, kevésbé ismert cég sem pécsi, hanem fővárosi, miközben Pécsen a Szocio-Gráf Piac- és Közvélemény-kutató működik, de a PTE szakmai tudásbázisán alapuló egyesület is alkalmas lenne egy ilyen feladat ellátására.
A városházi jobboldali, valamint a független ellenzék ezért is javasolta a pécsi kutatók felkérését, de egyáltalán nem hallgatták meg az érveiket a szocialista-DK-s városvezetők.
Az időseken spórolnak, ezen nem
A munkát jövő novemberig kell elvégezni, a határidő és a fentiek tükrében nem véletlenül értékelték úgy, hogy ez a kutatás mindössze a 2024-es választásra való politikai felkészülést célozza meg, ami 17 milliós kiadást jelent Pécsnek. Miközben például az idősektől, a betegektől elvennének 150, a krízishelyzetben akár életmentő házi segítségnyújtó készüléket, a fennmaradó 350 használatát pedig néhány millió forint megtakarítása érdekében fizetőssé tennék.
Érdekesség, hogy a vizsgálat alá kerülő pécsi vállalatok többségénél MSZP-közeli vagy MSZP-hez hű vezetők, igazgatósági tagok, ügyvédek dolgoznak, de Péterffy Attila pécsi polgármester hőerőműves időszakából származó kapcsolatok is megjelennek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!