Bombával riogattak

2022.10.16. 07:00

Pórul jártak: a diákoknak szombaton kellett bepótolniuk az elmaradt órákat (galéria)

Zs. J.

A rendszerváltáskor megszaporodtak a bombariadók megyénkben. Az 1990-es évben negyvenhárom ilyen eset történt Pécsett. Volt, hogy mozit, iskolát, bevásárlóközpontot kellett kiüríteni.

Volt olyan pécsi középiskola, ahol rendszeressé vált a bombariadó. Az iskola igazgatója ezt megelégelte, megunta. Úgy döntött, hogy a diákoknak szombat délelőtt kell bepótolniuk a bombariadók miatt elmaradt órákat. És láss csodát, a bombariadók egyszerre megszűntek. Egyes szóbeszéd szerint, a diákok egymás között elintézték a vitás kérdéseket, vagyis megtalálták a bejelentőt, aki úgymond egy kis „rábeszélés” után abbahagyta a telefonálgatásokat. Nemcsak Pécsen, de vidéki nagyvárosok iskoláiban is szokássá vált, hogy dolgozatíráskor bombariadót jelentettek be a rendőrség ügyeletére. Szigetváron a 1990-es évek elején egy fiatal fiú ügye került a bíróság elé, aki többször hívta a rendőrséget, hogy bomba fog robbanni az iskolában.
A bombariadó-fenyegetés sorában a bevásárlóközpontok sem maradtak ki. Az első ilyen eset 1993-ban történt. Abban az évben négyszer kellett kiüríteni a Konzumot, volt, mikor több mint 1500 embernek kellett elhagynia az épületet. A rendőrség, még ha tudja is, hogy vaklárma az egész – szerencsére eddig mindig az volt – kötelessége komolyan venni a bejelentést. Egy ilyen rendőrségi kivonulás, órákig tartó kutakodás nem kis pénzbe kerül, arról már nem is beszélve, hogy az intézményeknek, a vállalkozásoknak milyen káruk keletkezik. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!