Béremelést követelnek

2022.10.13. 07:12

Sztrájk: a Széchenyi térre vonulhatnak a kukásautók

Bár nem kizárt, hogy a héten lehet megállapodás a felek között a biokomos dolgozók béremeléséről decemberig, de a vérmesebb munkavállalók szerint ettől még januárban utcára vonulhatnak, mert továbbra is elégedetlenek a megajánlott emelés mértékével – tudta meg lapunk szerdán késő este.

Bóka Máté

Fotó: Czinege Melinda

A múlt csütörtöki munkabeszüntetés előtt a kukások 80 százalékos béremelést követeltek, amit azonban Péterffy Attila polgármester irreálisnak tartott, majd egy három főből álló munkavállalói csoport kezdett tárgyalásokat a cég vezetésével és a polgármesterrel. A városvezető el is ismerte, hogy a dolgozók keményen tárgyaltak, de eddig nem számolt be megállapodásról.

Információink szerint hétfőn egy olyan ajánlatot kaptak, amely szerint októberben nettó 50 ezer forintot, novemberben és decemberben pedig 90-90 ezer forintot utalhatnak pluszban minden biokomos dolgozónak. 

Úgy tudjuk, hogy ezt az ajánlatot részben elfogadták, részben elutasították a munkavállalók. Volt, aki megijedt, mert állítólag a szakszervezet által aláírt bérmegállapodás szerint egyébként sem sztrájkolhatott volna – ezért is folyamodtak ilyen eszközhöz a vérmesebb munkavállalók –, más viszont azt mondta, hogy ahol ilyen gyorsan ekkora összeget fel tudnak ajánlani, akkor ott sokkal több is van a kasszában. Utaltak a cégvezetői prémiumra, az idei több száz millió forintos nyereségre, valamint a leányvállalat Dél-Komnál zajló folyamatokra, ahol szintén vezetői szinten történt béremelés és létszámbővítés. 

Forrásunk szerint amiatt is tanácstalanok, mert egyelőre arról sem nem tudnak, hogy januártól mi lesz, vélhetően csütörtökön kapnak tájékoztatást. Van aki azért is csalódott, mert hiába nevezte jogtalannak a sztrájkot a baloldali városvezető, mégis ajánlottak nekik valamit, vagyis „volt mitől tartaniuk" a cégvezetőknek, ezért jóval többet el tudtak volna érni. Ha januárban nem lesz béremelés érdemben, akkor a kukásautókkal a városháza és a polgármester irodája elé vonulnak – ígérték. 

Frissítés

Péterffy szerint megegyezte a dolgozókkal 

„A Biokom vezetése sikeresen megegyezett azokkal az alkalmazottakkal, akik múlt csütörtökön figyelmeztetésképpen nem vették fel a munkát. Magam is részt vettem minden egyes egyeztetésen. A munkavállalók delegációja keményen tárgyalt, ugyanakkor kompromisszumkésznek mutatkozott. Sikerült mindkét fél számára elfogadható megállapodást kötni, ezzel pedig tartós munkabékét teremteni a pécsi közösség egésze érdekében" – közölte Péterffy Attila pécsi polgármester csütörtökön a Facebookon mindenféle konkrétum nélkül a szemétszállítókkal folytatott tárgyalás után.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!