Gyűjtik és védenek

2022.11.10. 17:44

A használt sütőolajnak közösségépítő szerepet is szánnak

MW

Fotó: KISS ANNAMARIE

A felsőoktatási intézmények közül elsőként a Pécsi Tudományegyetem csatlakozott a 2020-ban elinduló CSEPPETSEM PROGRAM!-hoz.

A lakosság körében keletkezett és felgyülemlett sütőolaj és sütőzsiradék begyűjtésére szolgáló rendszer az egyetem intézményeinek területén létesített gyűjtőpontokat. A kihelyezett tartályok korszerűek, zárhatóak, online telítettségmérővel ellátottak és éjjel-nappal elérhetőek a lakosság számára. És attól sem kell félni, hogy egy nagyobb vihar hatására felborulnak és a benne tárolt, környezetre káros sütőolaj kiömlik, hiszen ütésálló és oszlopokkal van rögzítve a talajhoz. A két évvel ezelőtt indított program már 1300 településen van jelen 2800 gyűjtőponttal. A rendszer elsőkörben környezetvédelmi célokat szolgál, de közösségépítő szerepet is betölteni kíván. A 30 forint/kilogrammos visszatértéssel a gyűjtőpontnak otthont adó várost szeretnék megtámogatni, hogy a közösséget összetartó rendezvényeket tudjanak szervezni.

Az egyetem példáját követve és vele együttműködve, a Pécsi Vagyonkezelő Zrt. három városi piacon alakít ki újabb pontokat, valamint a Tettye Forrásház is támogatja a programot, hiszen ezáltal várhatóan kevesebb sütőolaj kerül a csatornákba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!